Читај ми!

Мањи редови за операцију катаракте

Рокови за операцију катаректе, на коју се чекало више од 10 месеци, скраћени су после решења проблема недостака сочива. Сада се оперише велики број пацијената, чак до 30 дневно, кажу у Клиници за офталмологију КЦС.

Катаракта је према подацима Светске здравствене организације најчешће обољење. Годишње се у Србији уради око 15.000 операција катаракте, а недостатак сочива направио је дуге листе чекања.

Катаракта је обољење које не боли, али постепено доводи до слабљења вида. Узроци њеног настанка су углавном непознати, али се претпоставља да, поред генетских, могу бити и дијабетес, повреде ока, неки лекови, попут кортикостероида.

Обично се јавља после 60. године и обухвата махом старију популацију. Због њеног сазревања и честих несташица материјала, чека се дуго на излечење.

Тренутно, на Клиници за офталмологију Клиничког центра Србије, сочива и додатног материјала има, па су скраћени рокови за уклањане катаректе, који си износили и преко 10 месеци.

"Операције радимо у врло великом броју, што значи дневно до 30 пацијената. Тако да сада имамо проблем јер оперишемо и оне које смо сада заказали и оне које смо због недостака сочива раније враћали са операције", каже проф. др Милош Јовановић, директор Клинике за офталмологију КЦС.

Једини лек је операција која није једноставна. Некада је могу пратити компликације.

"Операција катаракте се изводи у локалној анестезије и код вештог хирурга траје десетак минута. Изводи се тако што се уклони замућено сочиво.. и то се зове катаракта, а уместо њега се угради вештачко сочиво, које кристално бистро и даље се не мути", каже др Александар Гаковић, офталмолог, КЦС.

Највећи број операција обави се у оквиру дневне хирургије, тако да пацијент истог дана може и отићи кући. Заказивање операција се ради по одређеној листи коју је предложио Фонд. Она има пет категорија. Министарство здравља је то прихватило, па ће се тако смањити листа чекања.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се