Читај ми!

Протест незапослених породиља у Крагујевцу

Због кашњења накнада за породиље, група незапослених породиља, протестовала је испред Скупстине града Крагујевца. Исплата из градског буџета касни осам месеци.

Група незапослених породиља, протестовала је испред Скупстине града Крагујевца, незадовољна због кашњења накнада. Исплата, коју примају из градског буџета док њехове бебе не напуне годину дана, касни осам месеци. Надлежни кажу, да због мањка новца у градској каси, не могу да испрате обећану динамику исплата.

Аника Арсић из Крагујевца, породила се пре 16 месеци. Од рођења ћерке Саре, примила је само четири накнаде од по 20.000 динара, за незапослене мајке. Анкин супруг ради, али са једном платом, каже, тешко састављају крај са крајем.

"Имамо двоје деце, сваком треба по нешто.Тих 20.000 нам много значи, али их не примамо. Стално зовемо и питамо када ће. Кажу, данас, сутра, а од новца месецима ништа", прича Аника.

Последњу исплату од 20.000 динара, младе мајке, примиле су у новембру, за фебруар ове године. Многима од њих, кажу, то је једини сигуран извор прихода.

Ана Стојановић каже, да им је обећана накнада много значила. То су и схватиле као подршку града, да првих годину дана, док бебе не порасту, могу у потпуности да се посвете породици и купе малишанима све што им је потребно. Многе би се каже, одлучиле и на друго дете, да
накнаде оволико не касне.

Као и остале жене и Невена Живић је забринута. Истиче да децу нису рађале због помоћи града, али траже оно што им је обећано.

До застоја у исплати, каже Златко Милић, начелник Градске управе за послове локалне самоуправе и градске управе, дошло је због мањка пара у градској каси. Измирење обавеза према породиљама, обећава, је пририоритет.

Крагујевац је ове године из републичког буџета добио 300 милиона динара мање, него што је било планирано. Ми смо према том износу и планирали сва давања.

Чим се створе услови, накнаде породиљама, биће исплаћене и трудићемо се, колико можемо, да постигнемо континуитет у измиравњу обавеза према њима.

Иначе, Крагујевац је, почетком прошле године донео одлуку о исплати накнада незапосленим породиљама. Због мањка у градској каси, тај износ, који прима око 550 младих мајки, са 20.000, смањен је на 11.000 динара.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара