"Хроника најављене смрти" – филм који даје важне одговоре

Документарни филм о НАТО бомбардовању Радио-телевизије Србије "Хроника најављене смрти" биће емитован вечерас од 20 часова на Првом програму РТС-а, а ауторка филма Светлана Јанићијевић каже да овим филмом добијамо важне одговоре, као и да су неки од сведока први пут у филму говорили о околностима и детаљима који доказују да су жртве могле бити избегнуте.

Светлана Јанићијевић је, гостујући у Јутарњем програму РТС-а, навела да се у филму разјашњава да ли је морало да буде жртава у бомбардовању РТС-а.

"Ја сам сигурна да овде нико није смео да страда... Пре свега није се смело догодити да НАТО бомбардује ову зграду", рекла је Јанићијевићева и додала да је постојала и одлука Савезне владе да зграда РТС-а буде измештена од људства и технике, а да тадашњи директор то није прихватио.

"РТС је морао бити измештен још на самом почетку рата, а посебно касније када је већ било извесно да је ова зграда мета. И то се знало и то су неки људи знали и ти људи причају у овом филму", истакла је Јанићијевићева.

У филму говоре и страни новинари који су извешавали из РТС-а, а који су изашли уочи бомбардовања, јер су их њихова седишта на време упозорила да не буду на том месту.

"И ти новинари, извештачи и сниматељи су упозорили руководство РТС-а, дакле знало се", навела је Јанићијевићева.

Указала је да неколико сведока први пут говори за овај филм, а да је међу њима новинар Си-Ен-Ена Бред Сандлер. Он први пут говори о томе какве су они информације добијали из свог седишта, каква упозорења, са ким је разговарао овде у РТС-у после свих тих наговештаја да ће РТС бити мета, каже Јанићијевићева.

"Он је дошао на интервју потпуно спреман, са интерном преписком коју је тада водио са својим шефовима – директором и председником Си-Ен-Ена, говори и о том неком првом нападу који је заустављен и који је био планиран неких петнаестак дана пре него што се стварно догодио", рекла је Јанићијевићева.

Руководство Си-Ен-Ена тада је зауставило авионе који су малтене кренули, јер су били свесни да су ту и њихови људи, навела је ауторка филма.

Поред тога, упозоравао је и Скај њуз, а било је и наших људи који су радили за странце.

"Они су сви добили упозорење 20. априла да више не улазе у зграду РТС-а и то им је био јасан сигнал", истакла је Јанићијевићева и додала да се Си-Ен-Ен буквално иселио из зграде РТС-а и да није било јаснијег сигнала од тога.

У НАТО-у су после тога тврдили да су обавестили тадашњег председника Слободана Милошевића да ће бомбардовати зграду РТС-а, али из седишта Алијансе екипа филма није добила одговоре и доказе за те тврдње.

Било и оних који нису хтели да говоре 

Навела је да ниједан међународни суд није осудио никог из НАТО-а за убијање цивила.

"Нажалост то је закон јачег и то је прича о међународна правда само некакав сан који треба да достигнемо", објаснила је Јанићијевићева.

Указала је да је међународна правда и даље није реалност, а да под јурисдикцијом Међународног кривичног суда нису највеће силе – Кина Русија, Америка. Додала је да је било неких покушаја суђења, али су се сви погласили ненадлежним.

"То је поред ове приче родитеља како овде није суђено на прави начин, то је још тежа прича за целу Србију, за све нас да смо немоћни против великих сила", нагласила је ауторка филма.

Истакла је да је целу екипу било веома потресно да ради на овом филму.

"То је потпуно природно и шта је то спрам трагедије 16 породица који 20 година чекају некакве одговоре и 20 година знају да нико од њихових најмилијих није требао да страда", рекла је Јанићијевићева.

Навела је да је било и оних који нису хтели да говоре за филм, као и да део породица не жели више јавно да говори о овој теми.

"Њихов став је да они 20 година чекају одговоре које још нису добили", рекла је Јанићијевићева и објаснила да родитељи верују да тадашњем директору РТС-а Драгољубу Милановићу није требало судити само за немар, већ и за намеру да те људе ту остави.

Управо тадашњи директор и није хтео да говори о овој теми, јер како је рекао не жели да говори за РТС.

Ни тадашњи уредник Информативног програма није желео да учествује, рекавши да жели само уживо да говори о томе.

Напоменула је да је сјајна екипа радила на филму, као и да је филм рађен врхунском опремом.

"Мислим да смо добили продукционо филм којим можемо да конкуришемо светским продукцијама", закључила је ауторка филма "Хроника најављене смрти".

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 02. јун 2024.
21° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије