"Нико од нас није очекивао напад на РТС"

Прошло је 20 година. Био је петак. Два сата и шест минута иза поноћи. Шеснаест наших колега је погинуло када је погођена зграда РТС-а у Абердаревој улици. Двадесет година касније и даље се питамо зашто?

Двадесет година од бомбардовања зграде РТС и погибије 16 запослених за тај злочин нико није одговарао. Наша је обавеза да наставимо да истражујемо и тражимо одговорности оних који су одобрили тај напад, рекао је за РТС председник УНС-а Владимир Радомировић.

Сведок напада, камерман Драган Станар, каже да нико није очекивао да ће се то догодити, иако је било предзнака.

У тренутку бомбардовања био је у Студију 1, из којег су емитоване вести.  

"Те ноћи био сам планиран на пословима камермана у Студију 1, из кога се највећи део програма емитовао. Ја сам чекао вести у ходнику. Спикер Бобан Ковачевић ушао је у студио у 1.45 да га кадрирам. Неколико минута касније ушао и колега Александар Делетић. Међутим, ту није било места за двоје људи и ја сам му рекао да изађе и оде до колега да се договоре за вести у три. То је било последњи пут да сам га видео живог", испричао је Станар. 

У тренутку удара, каже, само је наступио мрак.

"Ништа нисмо ни чули ни видели. Ја сам само питао колегу Бобана да ли је добро, да ли је жив и кренули смо према излазу. Знао сам да је удар дошао са десне стране, из правца Ташмајдана. Пролаза према Абердаревој више није било. Од улаза према Таковској видео сам да нема препрека и туда смо ишли", описао је Станар. 

Није имао дилему да ли треба да долази на посао тих дана, сматрао је то својом обавезом.

"Моја држава је била нападнута и хтео сам да дам допринос да у свет пошаљемо истину која је била другачија од оне коју су они пласирали. Као што су војници били на терену, ја сам био на свом послу и радио сам свој посао", рекао је Станар.

Каже и да није могао да помисли да ће РТС бити бомбардован.

"Заиста нисам то очекивао. Међутим, када са ове дистанце, свих ових година размишљам, било је предзнака да су се све коцкице сложиле да РТС буде бомбардован. Те вечери, за разлику од свих ранијих, у згради није било ниједног страног новинара, ниједне екипе. На платоу код телевизије била је постављена и камера за Брета Сандлера, који се сваке вечери одатле укључивао. Те вечери није долазио да извештава", описао је Станар.

Сећајући се тога, каже да се свих 20 година осећа тужно.

"За мене је ових 20 година чист ћар. Ја сам наставио да радим у овој кући и надам се да ћу из ње и отићи у пензију. Тужно је то јер то је злочин и за то нико није одговарао и ми се надамо да ће једном неко положити рачуне", рекао је гостујући у Јутарњем дневнику Драган Станар.

Страшан злочин који се не сме заборавити 

Председник УНС-а и уредник Пиштаљке Владимир Радомировић каже да је то страшан злочин, који не смемо да заборавимо.  

"Морамо га истражити до краја и морамо да инсистирамо на томе јер нико од оних који су наредили бомбардовање није одговарао. Нису само новинари угрожени већ и други медијски радници", рекао је Радомировић.

На конференцији под називом "Крај некажњивости за злочине над новинарима", коју заједно организују УНС и РТС, учествоваће и председник Србије Александар Вучић.

"Важно је да ће и Вучић говорити вечерас да пошаљемо поруку да и држава стоји иза наших захтева", рекао је Радомировић. 

Не можемо занемарити контекст у којем обележавамо 20 година, претње и насиље према новинарима дешавају се свуда у свету.

"И ваша телевизија је недавно била мета насиља и то не сме да се дешава. И вечерас ћемо говорити о пресуди за убиство Ћурувије, имаћемо панел о извештавању 90-их, доћи ће представници највећих медијских кућа и угледне колеге из целог света. Бомбардовање РТС-а је по много чему био преседан који је касније отворио врата за нападе и на друге медијске куће и новинаре", рекао је за РТС председник УНС-а.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 02. јун 2024.
18° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије