Одлазак ратних хероја

Иљо Аризанов, Зоран Радосављевић и Слободан Перић су пилоти који су 24. и 26. марта 1999. бранили небо над Југославијом. Њихове приче документовала је Слађана Зарић у филму "Нико није рекао нећу". Ниједан од ових пилота "мигова 29" више није међу живима.

Пилот Зоран Радосављевић је страдао 26. марта 1999. када га је погодио авион НАТО снага изнад територије БиХ. Тада је преживео Слободан Перић. За њега је кобна била 2010. година када је страдао у саобраћајној несрећи у Осечини.

Иљо Аризанов је 24. марта оборен и након што се катапултирао, пао је у дреничку котлину. Рат је успео да преживи, али не и срчану болест. Преминуо је 2011. године.

Ауторка филма "Нико није рекао нећу" Слађана Зарић је за РТС рекла да је тај документарац непоновљив. То је прича о најелитнијим пилотима које је Југославија имала.

Велику подршку Зарићева је имала од породица пилота. "Када радите филмове и приче, породице су захвалне јер на тај начин чувате сећање на њих. Искуство са фамилијама је било врло позитивно, помогли су, дали детаље. Није једноставно пред камерама показати бол и пустити сузу. Дали су нам најдрагоценије, приче о њиховим најдражима", рекла је Слађана Зарић.

"Нико није рекао нећу" је омаж онима који су летели и бранили небо над Југославијом, поручила је Слађана Зарић.

Навела је и да тај филм, и први и други део, као и "Лет у смрт" имају велики број прегледа на Јутјубу и да су их гледаоци превели на енглески и руски језик. 

Она је поносна и на два документарца која ће ускоро бити објављена – један је о Кошарама (9. априла), а други о војној операцији на Паштрику (26. маја).

Број коментара 13

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара