Читај ми!

АРХИВ.dоc

Сећање на Небојшу Поповића

Небојша Поповић, уредник у Радио телевизији Србије, аутор емисије "Други век", филмски критичар и уредник филмског програма КЦБ-а (Краљево, 8. август 1958 - Београд, 3. октобар 2015)

У Телевизију Београд дошао је 1982, са дипломом Филолошког факулета а у Телевизији у пракси прошао све "школе" које новинар може да прође. Почео је са цепањем вести са телекса, затим прошао напоран, стресан рад у Информативном програму, Београдској хроници, био је уредник "Вести", емисије "24 часа", уредник и водитељ Трећег дневника. Од 1985. ради у Редакцији за културу из које телевизијску публику информише о филмским дешавањима у свету и код нас. Од октобра 2000. до 2002. био је уредник Филмског програма РТС-а.

Био је аутор серије "Други век", која се емитовала од 19. јануара 1998. до његове смрти и представља праву антологију најзначајнијих, српских и светских филмских стваралаца. Поред "Другог века" био је и један од уредника недељног магазина из културе "Метрополис".

Добитник је награде Института за филм "Златно перо" за ангажован и критички приказ филма "Кажи зашто ме остави" Олега Новаковића, који је емитован у Дневнику Телевизије Београд 10. октобра 1993.

Као члан међународне секције филмских критичара ФИПРЕСЦИ Србија, учествовао је у раду жирија на многим страним и домаћим фестивалима. Небојша Поповић је од 2005. био гост-уредник у Културном центру Београда, у прекретном тренутку за ДКЦ-а. Својим избором филмова и покретањем бројних фестивала, пре свега европских кинематографија: шведског, финског, норвешког филма, Нордијске панораме, Шпанског метра, Гете феста, савременог аустирјског, швајцарског, пољског, португалског филма и многих других, као и значајним доприносом Слободној зони, Фестивалу ауторског филма, Белдоксу, Фесту, Кратком метру... учинио је да Дворана Културног центра Београда заиста постане програмски профилисан биоскоп доброг филма. У жељи да сачувају успомену на Небојшу Поповића и наслеђе које је оставио, 2016. године Филмски центар Србије, Радио-телевизија Србије, Културни центар Београд, Југословенска конотека, Отворени универзитет Суботица/Фестивал евопског филма Палић, Удружење грађана "Палић у свет“/Фестивал ауторског филма, Фонда Б92/Фестивал "Слободна зона“, Међународни фестивал документарног филма "Белдокс“ и чланови породице основали су награду која носи његово име, за допринос промоцији и критичком промишљању филмске уметности и културе. Награда се додељује сваког 11. јануара у Дворани Културног центра Београд, уз филмски маратон најбољих филмова протекле године по избору претходног добитника.

Покретне слике једног живота - Уз чланове породице осликавању једног богатог живота и каријере и употпуњавању слике Небојше Поповића, придружили су се сарадници, колеге, који су са њим радили дуги низ година и чији су се послови, путеви, интересовања и заједнички пројекти преплитали са његовима дуги низ година Како се Небојша Поповић покретни сликама бавио на разноврсне начине у два века, надамо се да ће ова емисија помоћи да се успомена на њега и његов богат радни век пренесе и на трећи. ,

- Учесници: Весна Јањевић Поповић, Лара Сеизовић, Радослав Зеленовић, Мирјана Митровић, Весна Даниловић

- Сниматељ Милан Илић, асистент Милан Ресавац, сниматељ звука Златко Станојевић, расветљивач Предраг Борковић, организатор Гордана Грдановић, графичка обрада Никола Ивановић, компјутерски дизајн и анимација Драган Буловић, музички сарадник Силвија Милошевић, дизајн и обрада звука Марко М. Вучковић, колор корекција Драшко Пејановић, монтажер Нада Додиг Зилџић, уредници Милена Јекић Шотра, Маријана Цветковић; редитељ Ивана Стивенс

- Снимано 05.10.2023, премијерно емитовање; Редакција документарног програма-Историографија, уредник Мухарем Баздуљ

 

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије