Читај ми!

Психолошке собе

Ове недеље Студио знања свој студио претвара у собе, и то психолошке. Различити психолошки приступи у терапији дају нам различите одговоре на наше проблеме и помажу нам да будемо бољи – у смислу да будемо задовољни, и у равнотежи и са собом и са остатком света. Има их пуно, али ми смо се са нашим гостима фокусирали на неке главне моделе и методе.

Разговор о психотерапији крећемо од оснивача психоанализе и психотерапије – Сигмунда Фројда. Зашто је психоанализа и данас добар апарат да додјемо до дубинских увида о себи и којим људима је она намењена, сазнајемо уз специјалисту и психоаналитичарку Анку Марјановић. Из психоанализе поникла је гешталт психологија. Које су суштинске разлике у ова два терапијска приступа, објашњава нам психолог и доктор гешталт психотерапије Бојана Тодоровић.

Са клиничким психологом Радомиром Белопавловићем разговарамо на који начин нам когнитивно – бихејвиористички приступ у психотерапији помаже да се суочимо са непожељним емоцијама, а са психијатром и психотерапуетом др Иреном Ђорђевић сагледавамо на који начин нам терапија трансакционом анализом помаже да променимо обрасце понашања којих нисмо ни свесни, а који нас доводе до погрешних корака у животу.

Услед различитих животних околности наша креативност и спонтаност несвесно могу бити блокиране. Психодрама, као облик психотерапије, може нам помоћи да их ослободимо и откријемо нове облике осећања, мишљења и понашања. Како да постанемо редитељи свог живота, разговарамо са психотерапеутом и супервизором Иваном Пауновић из ОЛИ центра.

Музику у студију, доноси нам Лас Нињас трио који чине Ниња Ловрић Цапарин, Марија Мандић и Богдан Здјелар. Они ће нам извести песму групе Eurythmics "Here comes the rain again“, затим "Пеопле аре странге“ групе The Doors, и песму "No stress“ коју у оригиналу изводи Laurent Wolf.

Одговорни уредник редакције Општеобразовног програма: Зоран Живковић

Водитељка: Маја Бојић

Редитељ: Дарко Камарит

 

 

Студио знања – Нешто сасвим другачије

Autor:
РТС

Студио знања се вратио на мале екране! Од 8. априла 2022, петак вече око 22 и 30, и суботу поподне у 13 часова, можете провести уз квалитетну општеобразовну емисију Студио знања. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво