Читај ми!

Страст за незнањем

Сократово "Знам да ништа не знам“ заправо је апологија знања, услов потраге за сазнањем и пут ка истини. Мишел Фуко тврдио је да је знање моћ а психоаналитичар Жак Лакан је указао на "страст за незнањем“.

Ново издање Часа анатомије анализира феномен сазнања, једну од кључних области филозофског испитивања али увек у контексту епохе и времена. Где је сазнање, ту је и истина а пут до истине посредством знања компликован је и често опасан. Када Жак Лакан говори о страсти за незнањем говори о игнорисању и потискивању знања које жели бити заборављено. Али, најпре мора бити освојено.

Рената Салецл, филозофкиња и социолошкиња у књизи/студијио неким кључним појавама савремене епохе коју је назвала управо по Лакановој синтагми, доноси прецизну анализу модерног доба управо у контексту знања и спознаје. Шта знамо данас у ери постистине и виртуелне технологије, како долазимо до сазнања и зашто нека сазнања потискујемо? Да ли је савремени човек попут Сократа и жели да спозна истину, како користи освојено знање и да ли му "страст за незнањем“ олакшава позицију у савременом свету. Ако је та страст стратегија отпора, од чега савремени човек психолошким механизмом одбране жели да се заштити и шта се приноси на жртвени олтар у том случају, знање, истину или будућност.

Гости Часа анатомије су филозофкиња и социолошкиња Рената Салецл, филозоф Слободан Перовић и физичар, писац и новинар Слободан Бубњевић.

Ауторка и уредница емисије: Марија Ненезић

Режија: Маја Мандић

 

Час анатомије

Autor:
РТС

Учитељи су и ученици, уметници су и критичари, актери на културној сцени су истовремено и аналитичари те сцене. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво