Читај ми!

Родославци: Требиње – поруке земље

Уобичајено и са ваљаним разлогом, свака прича о Требињу почиње од Дучића, Херцеговачке Грачанице, платана, Старог моста или Требишњице.

Тако и ми ову, са Родославцима, такође са ваљаним разлогом, почињемо у требињском селу Домашево, где је, поодавно настала једна прича која је широм света прославила уметност, таленат, али и херцеговачки камен, његову жилу и корен. За њу је заслужан Миливоје Бокић, скулптор, који и на прагу десете деценије живота ствара и открива чудесне сплетове камена и корена.

Ту где је некада била река, уз Требишњицу, пре него што је поља потопило језеро, ту су биле житнице и пашњаци а лоза расла само у брдима, јер је вино било луксуз. Чувена жилавка, тако није имала избора - па се жилила и опстајала да би дала напитак, који ће до данашњих дана постати препознатљиво име овога краја.

Мало даље, у Мркоњићима, из магле векова, изронио је један гроб - онај који ће светитељу означити постојбину. Гроб Ане Јовановић, мајке Св. Василија Острошког пронађен је и отворен, а њени земни остаци пренети у црквицу подигнуту на месту где се некада давно родио и где је растао Стојан, пре него што је, са 11 година, отишао на школовање у манастир Завала.

Родославци се, као и свугде, и овде у Херцеговини, лако препознају…

Уредница: Јелена Божовић

Сниматељ: Душко Перич

Монтажа: Манчо Дамљановић

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво