Читај ми!

Година јубилеја

Година 2024. је година у којој ће се обележити пуно значајних годишњица - било да је у питању светска или историја везана за наше поднебље. Зашто су нам годишњице важне, како се сећамо догађаја који су били прекретнице, колико година пуне наше еснафске колеге Радио Београд и лист Политика - дуговечни сведоци друштвено политичких и културних прилика у нашој земљи - говоримо ове недеље у Студију знања.

У обичном животу "100 година" нам је метафора за нешто што се јако дуго није десило. Шта за историју значи 100 година и на прагу којих промена је свет био пре једног века, говори нам историчар Срђан Милошевић. Кад смо код броја 100 - ове године Радио Београд обележава 100 година постојања. Руководилац звучног архива, Ђорђе Бркић, подсетиће нас шта је било прво што се емитовало у етар, и на неке од најзначајнијих архивских снимака када су у питању историјске личности.

Политика је новина са најдужом традицијом на Балкану. Како је изгледао први број давне 1904. године и који су значајни писци оставили трага и утицали на лист од оснивања, сазањемо уз уредницу Политикиног културног додатка, Маријом Ђорђевић. Један наслов из Политике тиче се књиге наше гошће, професроке Мине Ђурић са Филолошког факултета, а гласио је: "Како пева српска поезија". Професорка Ђурић ће нам открити о чему пева и на које песнике се односи, а говориће нам и о песнику Бранку Радичевићу од чијег се рођења ове године навршава 200 година, и о писцу Александру Тишми, који је рођен пре 100 година.

Јубилеји су и те како важни и за једну од најстаријих наука на свету - астрономију. Иако данас готово свакодневно читамо вести о најновијим открићима која  се тичу проучавања објеката и појава изван Земље, чини се да нису толико изненађење као некадашња открића чије датуме и данас славимо. О јубилејима у астрономији разговарамо са Јованом Алексићем из Астрономског друштва Србије.

Наравно, нисмо заборавили да обележимо јубилеје из света музике. Дуо Speciale  који чине Селена Станковић Јефтић и Никола Павић, извешће нам Бајагин "Берлин" и "Wake me up before you go" групе Wham, које прослављају 40 година постојања, као и песму "No woman no cry" Bob Marley-а, која пуни чак 50 година!

Одговорни уредник редакције општеобразовног програма: Зоран Живковић

Водитељ: Маја Бојић

Редитељ: Дарко Камарит

Студио знања – Нешто сасвим другачије

Autor:
РТС

Студио знања се вратио на мале екране! Од 8. априла 2022, петак вече око 22 и 30, и суботу поподне у 13 часова, можете провести уз квалитетну општеобразовну емисију Студио знања. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво