Читај ми!

Добро је, добро је знати...

Тема ове емисије серијала Добро је, добро је знати су савремена научна сазнања у отклањању хроничног бола.

Право место где можемо да добије праве информације коме и на који начин је могуће смањити или потпуно уклонити бол је управо Центар за бол УКБЦ "Др Драгиша Мишовић – Дедиње" а у наш студио долази професор др сц. мед. Предраг Стевановић специјалиста анестезиологије, реаниматологије и интензивне терапије, и специјалиста медицине бола.

Наш гост је редовни је професор Медицинског факултета, Универзитета у Београду. У биографији на неколико страна осим уобичејених података о академској каријери интересантно је да, после 1984. године када је дипломирао на Медицинском факултету, из године у годину завршавао је посебне специјализације и едукације. После одбрањене магистарске тезе и докторске дисертације, био је на едукацији у медицинском центру Харвард универзитета у САД, затим у Центру за едукацију из области инхалационе анестезије и система за анестезију у Аустрији, затим на Едукацији из области палијативне медицине и медицине бола у оквиру Темпус пројекта: у Фиренци, Лиону – Загребу. 2015 године одлази на усавршвање из хемодинамског мониторинга у Лондон. 2017. године је одбранио рад уже специјализације Медицина бола и одмах наредне четири године био на посебној едукацији из области медицине бола у оквиру Еразмус програма. Пре две године завршио је и едукацију у области интервентних процедура у терапији бола, у Едукативном лабораторијском кадавер центру у Амстердаму.

Области рада и истраживања проф. др Предрага Стевановића су независно извођење свих врста анестезије - инхалационе затим ниског протока, као и без опиоида, регионална анестезија у општој хирургији, урологији, ортопедији, гинекологији, и акушерству - безболни порођаји. Има и велико искуство у анестезији за лапароскопске хируршке процедуре и у примени механичке вентилације а интервентна терапија бола је у посебном професионалном фокусу.

Од 2018. године је Шеф катедре Анестезиологије, реаниматологије и интензивне терапије, оснивач је и шеф катедре за Интензивну медицину, оснивач и руководилац Симулационог центра Медицинског факултета у Београду. Руководилац је Клинике за анестезиологију и интензивно лечење, УКБЦ "Др Драгиша Мишовић – Дедиње", председник Републичке стручне комисије за анестезиологију, Министарства здравља Републике Србије, почасни члан оснивач борда светског Удружења за холомедицину (2021, члан оснивач Хиландарског лекарског друштва (2015) и бројних домаћих и међународних стручних удружења.

Добитник је годишње награде Медицинског факултета Универзитета у Београду за унапређење наставе. Предавач је на интегрисаним академским студијама, последилпомским специјалистичким, затим на курсевима Европског удружења анестезиолога и Центра за континуирану медицинску едукацију. Има још много података у импресивној биографији али пацијенти за њега кажу врло једноставно – јесте да је велики доктор али је још већи човек и пријатељ!

Централна тема ће бити о болу док ћемо пред крај емисије пажњу посветити новом уџбенику из анестезије који је посебан јер је после 30 година, 177 аутора успело да на 2500 страница обједини и представи најважнија и неопходна сазнања из анестезије која имају упориште у ставовима савремене науке и која су потврђена у клиничкој пракси.

Уредник и водитељ је Маријана Вук Мрђа, монтажа Слободан Бајкић

Редитељ Драгица Гачић

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво