Читај ми!

Срећан 100. рођендан Бубиша – Биг Бенд РТС

Биг Бенд Радио-телевизије Србије уз свог шефа-диригента Стјепка Гута заједно са гледаоцима Радио телевизије Србије у директном ТВ и радио преносу прославиће 100. рођендан великана српског џеза – Војислава Бубише Симића. Уметника који је увек истицао: “Живите, уживајте у животу и ономе што радите и будите живахни”, а њега је увек живахним и радосним одржавало то што, како је и сам умео да каже – живи џез! На концерту ће бити изведене неке од најпознатијих композиција и аранжмана тог аутора, као што су “Поздрав Каунту Бејзију”, “Повратак”, “Валс за Андреу”, “Милкина кућа”, “Велика чочечка игра” и друге.

Војислав Бубиша Симић, композитор, аранжер и диригент, рођен је 18. марта 1924. године у Београду. Композицију је студирао на Музичкој академији, код Станојла Рајичића и дириговање код Предрага Милошевића, у чијим је класама и дипломирао 1954. године.

Већ 1946. основао је аматерски џез оркестар “Динамо”, који је био први биг банд ансамбл у Србији. Две године касније, 1948, започиње сарадњу са Забавним оркестром Радио Београда.

Од 1953. године почиње да ради као диригент Џез оркестра Радио телевизије Београд, на чијем челу је био све до пензионисања, 1985. године. Са овим оркестром пропутовао целу Европу.

1960. године на џез фестивалу у Жуан ле Пену, у Француској, добио је и прву награду за композицију “Поздрав Каунту Бејзију” у категорији биг бендова. Под његовим руководством Џез оркестар Радио телевизије Београд сарађивао је са многим значајним музичарима и бендовима, не само из тадашње Југославије, већ и из Европе и света.

Више од четрдесет година био је гост диригент Позоришта на Теразијама. Често је наступао са Симфонијским оркестром ЈНА. Од 1986. до 1992. водио је сениорски хор КУД "Бранко Крсмановић“, за који је написао велики број аранжмана и композиција, евергеен-а и старих српских родољубивих песама. Компоновао је музику различитих жанрова: дечју, хорску, забавну, џез и симфонијску. Један је од зачетника етно-џеза у српској музици. Аутор је примењене музике за велики број телевизијских серија, играних и документарних филмова.

Добитник је великог броја награда и признања, међу којима су Златни беочуг града Београда, Награда за животно дело РТВ Србије, Награда за животно дело џез фестивала Нишвил, Ордена рада са златним венцем, Орден заслуге за народ са сребрним зрацима и Октобарска награда града Београда.

У деветој деценији живота опробао се и као публициста. Године 2005. је објавио књигу "Сусрети и сећања“, а убрзо затим и "Весело путовање“ (2006). Следе књиге "Сентиментално путовање“ (2010) и "Неиспричане приче“ (2014).

Уредник преноса: Ања Рогљић

Редитељ: Иван Милановић

 

 

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво