Читај ми!

Слободан Машић

Средином 60-их година 20. века, у нашој средини, Слободан Машић отворио је нову епоху у домену визуелних комуникација, али и издаваштва. Сматра се, да је дао облик напредним тенденцијама у Југославији тог времена.

Био је и остао сасвим издвојена фигура у нашем културном простору. У његовом стваралаштву етика и естетика чиниле су неодвојиву целину. Стога је изложба одржана током марта у Галерији Графичког колектива у Београду, која је обухватала избор из његовог опуса, насловљена "Етика и естетика комуникације".

Био је архитекта, графички дизајнер, издавач, слободни уметник, изузетно богате, бурне и разгранате биографије. Излагао је широм света. Добитник је бројних награда. Неретко, његови ставови били су у колизији са догмама владајућег режима.

Свој ауторски печат, као графички дизајнер и уредник дао је бројним часописима. Обликовао је мноштво плаката за позоришне представе, као и визуелни идентит најзначајних културних манифестација у земљи: Феста, Битефа, и многих других. Аутор је графичког дизајна за шпице телевизијских емисија, серија и филмова.

Као независни и слободни издавач, он 1966. године оснива алтернативну издавачку кућу "Независна издања", која је била и остала јединствен подухват у нашем културном простору. У периоду од 50 година, објављено је блзу 500 наслова, најразличитијих садржаја и аутора. Нека од њих била су и забрањена.

У емисији посвећеној личности и делу Слободана Машића говоре историчари уметности: проф. др Јеша Денегри, Љиљана Ћинкул, директорка Графичког колектива, Слободан Јовановић, виши кустос Музеја примењене ументосит у Београду, затим, графички дизајнер Борут Вилд, као и Машићев друг из детињства, преводилац и песник, Владимир Марковић.

Уредник и аутор емисије: Данијела Пурешевић

Режија: Марко Шотра

Арт зона Арт зона

Autor:
РТС

Серијал месечних емисија АРТ ЗОНА конципиран је као низ монотематских емисија посвећених појединим личностима (уметници, уметничке групе, критичари, кустоси, галеристи, итд), актуелним манифестацијама, проблемима и феноменима савремене домаће и светске ликовне сцене. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво