Интервју: Мирко Цветковић, председник Владе Србије

Интервју: Мирко Цветковић, председник Владе Србије

Председник Владе навео је да поред економских постоје и други циљеви: политички - приближавање Европској унији и очување територијалног интегритета и суверенитета Србије; и социјални, у које је убројао и борбу против криминала.

Нагласивши да је очување територијалног интегритета и суверенитета кључни циљ, Цветковић је рекао да се улажу значајна средства ради побољшања услова живота српског становништва  на Косову и Метохији и додао да уколико се покаже да је неопходно повећање средстава ићи ће се на "редистрибуцију" буџета.

"Генерална идеја је да не прихватимо и никада нећемо прихватити независност Косова", рекао је Цветковић.

Премијер је позвао да се на крају његовог мандата анализирају резултати, цифре, да би се оценила успешност рада Владе.

Говорећи о концесији за изградњу аутопута Хоргош-Пожега, Цветковић је нагласио да раскид Концесионог уговора, ако га уопште буде било, неће имати никакве последице на одлагање изградње ауто пута и концесија ће као модел финансирања и даље остати.

И решавање проблема енергетике и привлачење инвестиција су области где је потребан значајан ангажман.

По премијеровим речима. питање цена је проблем конкуренције на тржишту, а пораст плата је могућ само растом друштвеног производа, никако не декретом. Ако би се то чинило декретом, то би изазвало спиралу инфлације.

Цветковић је нагласио да је неопходно смањење инфлације ако желимо у Европску унију и оценио реалним да се стопа инфлације до краја мандата спусти на 4 одсто.

Говорећи о пензијама, председник Владе је указао да је неопходно успоставити социјални баланс како не би дошло до запостављања те категорије становништва.

Кандидатура у Европској унији су премијерова очекивања у марту или априлу следеће године - то је, како каже, заправо један процес у коме је потребно испунити низ услова.

"Бели шенген", путовање без виза по Европи, је погодност чије ће позитивне ефекте осетити сами грађани Србије.

На питање новинара да ли може испунити очекивања грађана, Цветковић је рекао да ће испунити очекивања грађана, мада не свих; а успех Владе, према Цветковићевим речима, су опипљиви резултати - смањена незапосленост, изграђени километри аутопутева, железничких пруга и слично.

На другој страни, неуспех би био када се све то не би десило - инфлација остала на високом, плате на ниском нивоу, закључио је Цветковић.

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије