Читај ми!

Десет година од смрти Добрице Ћосића

“Моја истина, наравно, није свагда историјска истина. Ја сам говорио и заблуде. Ни заблуда се не одричем. Јер су заблуде у људском животу, поготово у идеолошким временима какво је наше, равноправне са истинама”, рекао је Добрица Ћосић.

За једне, Ћосић је кроз 20. век уклањао југословенске заблуде стављајући на дневни ред српско национало питање. За друге, Ћосић је својим заблудама вољно или невољно, крчио пут у рат.

И када је долазио на најважније политичке функције, Добрица Ћосић je себе називао писцем. Ћосић је први добитник НИН-ове награде, написао је више од четрдесет књига од којих су неке капитална дела југословенске и српске књижевности. У емисији погледајте како је политика утицала на пријем Ћосићеве литературе, како је политика улазила у Ћосићеве ликове и како су Ћосићеви ликови делили Србију на "прву" и "другу".

 

Око магазин Око магазин

Autor:
Горислав Папић

Сваког радног дана у 18:25 - најактуелније политичке, спољнополитичке, економске и друштвене теме. Најзанимљивије приче о култури, најатрактивније репортаже. [ детаљније ]

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије