уторак, 21. мај 2024, 14:40
Гастрономад
Француска кухиња
Француска је држава која буди пуно асоцијација. Снегом покривени Алпи, прелепе плаже, пространи виногради, средњевековни дворци и самостани, предивне палате, велике катедрале, музеји препуни блага, бајковита села и очаравајући градови. Париз је за многе престоница културе, али и префињене кухиње и кулинарске уметности. За Французе јело мора да буде ужитак. Природа им је подарила благу климу, а њени становници одувек су знали да искористе богатство изврсних намирница. На љубави према јелу одгајани су познати шефови кухиња, које Французи гледају као научнике и уметнике. Француски кувари су авантуристи и истраживачи, прави гастрономади. Данас је свет сустигао француске мајсторе, али њихова легендарна достигнућа надахњују куваре широм света.
Француска кухуња познаје на стотине сосова. Има их толико много да их је тешко све упамтити и записати. На срећу, многи имају заједничку основу, па су подељени на четири врсте од којих се праве сви остали. Француска је позната и по изврсним сиревима, који се често послужују након јела или као посебан оброк. Производе се крављи, овчији и козији сиреви,тврди, мекани, свежи и зрели. Толико их има да би, у години, сваког дана могли да пробамо по један. На списак свих француских специјалитета требало би додати и вина, која су саставни део оброка, а за која познаваоци тврде да су најбоља на свету. Наш гастрономад Катарина Петровић Каја откриће нам многе тајне чувене француске кухиње, а припрема нам богати тост (Croque monsieur) и колач са хиљаду листова (Mille-feuille). Пријатно гледање!
Коментари