Читај ми!

Фудбал - ЛШ: Борусија Дортмунд - ПСЖ, полуфинале 2

Фудбалери Борусије из Дортмунда дочекују Пари Сен Жермен у првој утакмици полуфинала Лиге шампиона. Меч се игра од 21 час на Згнал Идуна парку у Дортмунду, уз директан пренос на Првом програму РТС-а.

Биће то њихов пети међусобни меч у Лиги шампиона, седми у Уефиним такмичењима од 2010. године. На претходних шест међусобних дуела, Борусија је остварила један тријумф, три пута је било нерешено, док су Парижани славили два пута. Борусија и ПСЖ већ су одмерили снаге ове сезоне у оквиру групе Ф. У Немачкој је било 1:1, док су у Паризу популарни Свеци славили са 2:0. И порет пораза, Дортмунд је био први у групи са 11 бодова, три више од Парижана, док су у нокаут фази елиминисали најпре ПСВ у осмини финала, а потом и Атлетико Мадрид у четвртфиналу са 5:4 у двомечу. Реванш меч полуфинала игра се 7. маја на Парку Принчева у Паризу.

Дортмунд је без пораза на свом стадиону у претходних десет мечева, на којима су остварили шест победа и четири пораза. У нокаут фази остварили су победе над ПСВ-ом код куће са 2:0 и Атлетико Мадридом са 4:2.

Борусија је тренутно пета у Бундес лиги са пет бодова мање од Лајпцига, који је четврти и на прагу је пласмана у Лигу шампиона. До краја Бундес лиге остала су још три кола. Са друге стране, Пари Сен Жермен је већ освојио 12. титулу у Лиге 1 са 12 бодова више од Монака четири кола пре краја шампионата Француске.

Борусија из Дортмунда је шампион Европе из 1997. године, када су у финалу предвођени Ридлеом и Рикеном савладали Јувентус са 3:1. На ново полуфинале чекали су до сезоне 2012-13, када су елиминисали Реал Мадрид са 4.3 у двомечу, док су у другом финалу поражени од Бајерна из Минхена са 2:1. Борусија има и титулу у Купу победника Купова 1966, изгубили су у финалу Купа Уефа 1993. од Јувентуса са 6:1, али и 2002. од Фејенорда са 3:2.

Парижани су у осмини финала елиминисали Реал Сосиједад са 4:1 у двомечу, док су у четвртфиналу поражени у првом мечу на Парку Принчева од Барсе са 2:3, док су у реваншу у Шпанији славили са убедљивих 4:1 и пласирали се у ново полуфинале. Пари Сен Жермен је такодје освајао Куп победника Купова 1996, а поражени су и у финалу такмичења наредне сезоне. Парижани играју своје треће полуфинале Лиге шампиона. У сезони 1994-95. елиминисани су у полуфиналу од Милана са 3:0, а те сезоне предводио их је сјајни Жорж Веа који је са седам голова био први стрелац Лиге шампиона. На ново полуфинале чекали су 25 година, а те 2019-20. савладали су у полуфиналу Лајпциг, док су у историјском финалу поражени од Бајерна са 1:0. Дортмунд је на претходних пет сусрета у свим такмичењима остварио три победе, уз реми са Леверкузеном и пораз од Штутгарта.

Са друге стране, Пари Сен Жермен је у серији од четири меча без пораза, а после три везане победе, ремијем са Авром 3:3 у суботу потврдили су и титулу у шампионату Француске.

Први меч полуфинала између Борусије из Дортмунда и Пари Сен Жермена игра се на Зигнал Идуна парку у Дортмунду од 21 час уз директан пренос на Првом програму РТС-а.

Коментатор меча биће Немања Матић.

 

 

 

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара