Јутарњи програм

За ову среду издвајамо вам ове теме:

- До краја године ће бити завршена брза пруга од Новог Сада до Суботице, а то је део пројекта брзе пруге од Београда до Будимпеште. Пруга ће бити дугачка 108 километара, укупна уговорена вредност радова је 1,16 миљарди долара, а ту деоницу граде кинеске компаније. Од понедељка је контактна мрежа на новоизграђеној деоници брзе пруге Нови Сад - Врбас стављена под високи напон. Шта то значи, и на чему се још ради на српским пругама, за нешто више од пола сата.

- Научно-технолошки парк Ниш покренуо је први нишки акцелераторски програм "Лаунцхер" крајем 2023. године, уз финасијску подшку Министарства науке, технолошког развоја и иновација и компаније Фази. Програм је намењен стартаповима у раној фази развоја: појединцима, неформалним тимовима, као и привредним субјектима, који развијају иновативна и технолошка решења. Какве су идеје и пројекти и какву ће подршку добити, сазнајемо после пола 8.

- Амбасада Француске и Француски институт у Србији најавили су манифестацију „Ритам француске културе“, која ће трајати од 17. априла до 8. децембра, а централна тема биће предстојеће 33. Олимпијске игре у Паризу, који је, уз Лондон, једини град у свету који по трећи пут дочекује олимпијце. Кроз веома богат програм, београдској и новосадској публици биће понуђени ексклузивни садржаји, најављени су позоришни, филмски, књижевни, музички, ликовни и други културни догађаји у сарадњи француских и српских институција, укључујући и гостовања познатих уметника из Француске. О томе после пола 9.

- Када, коме и колико често се саветује узимање суплемената? Да ли је решење таблета или ипак здрава исхрана и физичка активност?О чему морамо да водимо рачуна, уколико се одлучимо за таблету, откривамо после 9 у Наздрављу.

- Књижевница из Новог Сада Радмила Сатарић награђена је у Њујорку признањем научне фондације Тесла Спирит Аwард за роман "Никола Тесла инспирација". У том роману ауторка кроз 62 приче доноси својеврсну ризницу научних, историјских, књижевних и путописних података, који осликавају дух времена у коме је Тесла живео, а дотиче се и савременог доба у коме се домети његових проналазака јасније сагледавају. Радмила Сатарић са нама после пола 10.

- И ове среде наша тема су књиге и читање, овога пута причамо о литератури за најмладје - после 10 наш гост биће познати писац Љубивоје Ршумовић, који је недавно на Дечјим данима културе промовисао своју нову књигу. А, ускоро иде и у Франкфурт да се у Литерарном клубу који носи његово име, дружи са малишанима из дијаспоре.

- Панчевачки бенд Љубичице одржаће концерт 26. априла у Великој сали Дома омладине Београда. Овим догађајем Љубичице започињу концертну сезону, која ће до краја године обухватити турнеју по Србији, наступе на  летњим фестивалима, али и концерте у региону. Љубичице са нама пред крај емисије.

Уредник емисије је Александар Туцаковић, а пред камерама ће бити Гордана Стијачић...

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво