Читај ми!

Гастрономад

Пољска - словенска традиција и утицаји са запада

Током историје Пољска кухиња била је под утицајем три моћна суседа. Обиловала је сланим, киселим и јако зачињеним, тешким јелима. Ценили су масна меса, рибу и дивљач. Временом је, ипак, постала лакша и мање зачињена. Много нових укуса настало је захваљујући странцима који су вековима посећивали Пољску и у њој се насељавали - Руси, Литванци, Татари, Јермени, Јевреји, Французи, Аустријанци и Немци оставили су значајан траг у гастрономији ове земље. Уз купус, цвеклу и краставце, на пољском столу појавили су се кромпир, парадајз, спанаћ, пасуљ, шпаргле, карфиол, тиквице, разне салате, цикорија и празилук. У традиционалном јеловнику остале су каше, хлеб, ћуфте, кнедле, пироги, сиреви, млечне прерађевине, свињетина и сухомеснати производи. Популарне су и печурке и друге шумске посластице. Радо се једу и супе, риба, укисељено поврће и воће попут јабука, крушака, шљива, огрозда и рибизла.

Каше су се, од давнина, припремале од разних житарица. Сиромашни су их јели најчешће у виду раскуване прекрупе, а имућни су уживали у неким другим верзијама куваним у млеку, са јајима, грожђицама и са циметом. Хељдина каша послужује се са густим сосом као додатак месима и као основа за вегетеријанске надеве. Пољаци обожавају да беру печурке. Од лета до касне јесени свуда око шума виђају се паркирани аутомобили, а сваки гљивар има своја тајна места и омиљене врсте.

Наш гастрономад Катарина Петровић Каја, у част ове дивне земље, припремиће пироге - тесто пуњено хељдом и белим сиром и пољске медењаке. Пријатно гледање!

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво