Зорка једне младости

Први погон Хемијске индустрије „Зорка” у Шапцу отворен је на Митровдан 1938. године.

Први погон Хемијске индустрије Зорка у Шапцу отворен је на Митровдан 1938. године. Поводом 85 година трајања некада најзначајнијег постројења хемијске индустрије на Балкану и симбола града на Сави, истраживали смо како је гигант настајао. Сазнали смо како је Зорка добила име, ко су били неимари, колико је значила за то време као технолошки далеко испред свих и како су Кинези долазили да препишу технологију и организацију.

Од прихода Зорке изграђено је пола Шапца – само за раднике 3.000 станова, спортска хала, вртићи и школе, нови мост на Сави, аутобуска станица... Помагала је и градњу тадашње Млекаре, Шапчанке и Јеле, Гласа Подриња. Са 11.000 запослених била је град у граду.

У разговору са бившим радницима, члановима синдиката и директорима, сазнали смо како се у Шапцу живело у златно доба и колико је утицала на младост бројних генерација, како се назирао пад на колена, распродаја и крај и шта је од наслеђа остало. У емисији подсећамо и на светле примере Зоркиних фабрика које настављају традицију великих извозника, шта је остало од сувенира у шабачким домовима и када ће почети реконструкција чувеног торња, заштитног знака Шапца.

Ауторка: Гордана Мањенчић
Сниматељи: Бранимир Цветковић и Дејан Драгојевић
Монтажа: Славица Петровић

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара