Ово је Србија

Навршава се 78 година од битке на Кадињачи и погибије свих бораца Радничког батаљона који су штитили одступницу Врховној команди и Титу.

 Била је то завршница Ужичке републике, једине слободне територије у окупираној  Европи, у Другом светком рату, која је трајала од 24. септембра до 29. новембра. Ужичани чувају традицију ослободилачке борбе и кроз Меморијални комплекс Кадињача. О чему сведоче његови експонати, каква је посећеност комплекса, из прилога Славице Јовановић.

 

А у Првом светком рату међу добровљцима су били и Срби из Америке. По завршетку рата дато им је да формирају своје насеље, то је Војвода Степа у Војводини. Ко су чувари традиције и како се сећају својих предака, извештава Бранислав Прокић.

Мало је познато да су Михајло Пупин и владика Николај Велимировић били врло блиски. Шта је била њихова духовна и интелектуална вертикала и чиме су задужили Србе у англосаксонском свету, у књизи „Звонари слободе" описли су Александра Тешић и Бранислав Станковић. Приказ Вере Митровић Кулачин.

На сцени позоришта у Лесковцу премијерно „Позориште у паланци", по тексту Радоја Домановића, у режији Југа Радивојевића. Домановић је и оснивач те сцене на југу Србије. Да ли су се променила очекивања од позоришта у паланци после толико времена, да ли је позориште веће поприште збивања од саме паланке,или само његова слика, Светлани Панић Цонић на та питња речју и делом  одговориће редитељ и глумачка екипа.

 

Приче из Србије доступне су на дигиталној платформи РТС Планета 

Пратите нас на Јутјуб каналу и Фејсбуку

Уредници емисије: Гордана Петровић и Весна Манојловић

Водитељка: Драгана Анастасијевић

Одговорна уредница Редакције Дописништва: Гордана Јаковљевић 

 

 

Ово је Србија Ово је Србија

Autor:
РТС

Свеобухватна слика свакодневице у Србији, из градова и најудаљенијих места, о будућности којој стремимо и прошлости која нас учи, кроз репортаже и директна укључења са терена. [ детаљније ]

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије