Око магазин-2.11.2023. Београд Слободана Селенића

Најбеоградскији, али и "несрећни писац у злу времену“

"Причам вам како је било, а опет не говорим вам шта би требало рећи.“ Тако је писао Слободан Селенић, мислећи да само време преводи епоху у легенду. Али ту га је превела и његова реч о епохи.

Као највећа пишчева заоставштина, остаје Београд, град који је населио свим својим јунацима. Највећи део живота провео је на адреси Студентски трг број 19, а одатле писао о Медаковићима чија је предратна вила саграђена у улици Кнеза Милоша 52. Тамо се догађа радња романа "Очеви и оци“. У Крунској 24 је "Убиство с предумишљајем“, на том броју су живели Јелена и Јован Панић, а потом и Крсман Јакшић, млади партизански официр из провинције. Ако шетамо Селенићевим Београдом, можемо застати и на Косанчићевом венцу 7 јер су тамо његови "Пријатељи“, у Добрињској 15 је "Тимор мортис“. Пишчева мапа главног града у исто време је књижевна и духовна, стварна и географска.

Деведесет година од рођења, о Слободану Селенићу говоре: Душко Ковачевић, Михајло Пантић, Владета Јанковић, Иван Меденица, Владан Бајчета, Вељко Мићуновић.

Ауторка емисије: Јована Милованчевић.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво