Србија на вези - портрети: Маја Херман Секулић

Прва је Српкиња која је докторирала на једном од најпрестижнијих универзитета на свету, Принстону у Њу Џерзију. Живела је и стварала на три континента, Европи, Америци и Азији. Данас живи у два, како каже, космополитска града, Њујорку и Београду.

Mагистрирала je на Катедри за општу књижевност Филолошког факултета у Београду, а докторирала на универзитету Принстон у Њу Џерзију. Предавала је на универзитетима Принстон и Ратгерс, била је гост предавач на Харварду, Колумбији и Ајови. Три њене књиге постале су уџбеници за студенте англо-америчке књижевности на неколико универзитета. 
 
Маја Херман Секулић је током 2019. добила десет интернационалних награда међу којима су "Глобална икона поезије", на Светској песничкој конференцији у Индији и "Premio mondiale" која јој је уручена у римском сенату.
 
Објавила је збирке песама, романе, критике, есеје, капиталне преводе и критичка издања књига светских писаца, теоретичара, нобеловаца мећу којима су Јосиф Бродски, Сол Белоу, Боб Дилан... Имала је привилегију да упозна интелектуалну елиту Њујорка, Америке, али и Индије и многих европских и азијских земаља. Њена несвакидашња, продуховљена лепота инспирисала је чувеног фотографа Марка Главиана.
 

Маја нам је причала о снажним утисцима које је на њу оставио осмогодишњи боравак у Тајланду када је обишла ову и околне земље... и све то преточила у "Прозор у жаду"...  О великом америчком писцу Артуру Милеру, супругу Мерилин Монро, о Ендију Ворхолу... 

Пре неколико година у Београду је одржана научна конференција под називом „Књижевни, преводилачки и научни доприноси Маје Херман Секулић", а о значају опуса наше саговорнице говори и податак да је до сада издато пет књига њених изабраних дела. 
Уредник емисије Тамара Дрезгић.
 

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво