Небојша Челик – Како преживети модерна времена: Језик

Тема дванаесте епизоде овог серијала под називом Језик истражује изазове савременог друштва и реакције младих на ову појаву.

Десанка Нагулић клинички психолог и сарадница на пројекту, између осталог, износи следеће податке: "Сленг је уобичајен и неодвојив део културе који показује карактеристике друштва и увек је био својствен младима. Ново дигитално доба, интернет, друштвене мреже и четовање стварају нови језик који се данас препознаје као посебна карактеристика младих људи. Неки аутори и критичари сагледавају феномене новог језика у коме се комбинују компјутерски језик, скраћенице, англицизми, итд и сматрају да су овакви трендови повезани са обезвређивањем књиге, образовања и ширења културних вредности као социјално пожељних и афирмисаних вредности младих. Ризик јесте сиромашење вокабулара младих људи, смањивање вештине изражавања... "Компресован" језик интернет порука (мање описа, без придева, фонетско спеловање, комбинације слова и бројева), користи се како би се повећала брзина и ефикасност комуникације."

Тим поводом као гошћа епизоде Језик у документарном сегменту је Милена Марковић - драматуршкиња и песникиња, специјални саветник за савремени српски језик.

Главне улоге тумаче: Иван Ђорђевић - Џуди, Јелена Ђокић, Драган Петровић Пеле, Иван Зарић, Јелена Велковски, Стефан Бундало, Александар Кецман и Мина Николић

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара