Човек и камен: Прављење црепа

Камен је најлепши дар природе. Има задату форму и увек се лепо осећамо када је камен око нас. Човек се са каменом рађа, живи, умире и поново рађа пркосећи времену непомирљивом знаку пролазности. Овако почиње серијал "Човек и камен" са дванаест епизода кроз које ће вас, са занимљивим причама о камену, водити аутор Драган Миловановић.

У Војводини нема камена? Не, нисте у праву, има глине а она је камен. Припадају ситнозрним кластичним седиментним стенама које настају, таложе се у мирној воденој средини. Оне су сировина за производњу цигле и црепа са којима се граде и покривају куће.

Ево нас у фабрици где се производи цреп. Сировина је глина која се багерима копа и тракама или камионима допрема до депоније одакле се припрема за прављење црепа. Процес је сложен, захтеван уз примену великог броја машина, међу њима и робота.

Почиње се са одлежавањем глине, одстрањивањем нечистоћа, хомогенизацијом и одговарајућом влажношћу. Прво се од глине обликује цреп који се пече, пресвлачи са слојем који га штити од разарања, на крају пакује и испоручује. Већину послова, са несхватљиво великом брзином, раде машине и роботи.

Како се немоћно осећам пред њима и бринем за своју будучност. Имам осећај а и стрепњу да ће нас брзо заменити у свим пословима, можда и нама владати. Ипак је леп осећај да вам је кров над главом од доброг црепа. Он даје сигурност и пријатан боравак у кући у којој живите. И да подсетим, и он је направљен од глине која је камен.

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара