Декодирање науке: Синдром сломљеног срца

„Синдром сломљеног срца”, или „такотсубо кардиомиопатија”, или „транзиторна апикална асинхронија леве коморе срца” – све су то називи за испаде у кинетици зидова леве коморе, с тим што се они јављају у одсуству опструктивне коронарне болести. Овај синдром се најчешће јавља након неког емотивног или физичког стреса. Међутим, превелика срећа такође може стресогено деловати на организам и може довести до овог синдрома. У питању су, у ствари, превелика изненађења, као што су венчање или победа омиљеног спортског тима или, рецимо, добитак на лутрији, и тако даље.

Стање се одликује изненадним болом у грудима и отежаним дисањем. Фактори ризика су повишени код особа старијих од 50 година, нарочито код жена и код људи са генетском предиспозицијом или већ постојећим неуропсихијатријским обољењима, као што су депресија и анксиозност. Истраживања показују да је главни непријатан догађај годинама био смртни случај, губитак блиског члана породице, партнера, чак и кућног љубимца. Међутим, сада незавидно прво место све више заузима стрес од губитка посла.

Ако се човек са овим синдромом не јави на време лекару и ако се не лечи, болест може довести до компликација које могу бити и кобне, тј. могу довести до леталног исхода. Међутим, чак и када лекар интервенише, исход може бити смртан, што указује на озбиљност овог синдрома. Због тога је изузетно важно едуковати људе да би реаговали на време.

Kада смо под стресом треба да упражњавамо све оне активности које нам пријају. То може бити дружење, путовање, слушање музике, физичка активност. Што је особа крхкијег здравља, то је већа вероватноћа да њено сломљено срце може погоршати здравствено стање. Зато будите нежни са срцима људи, као што бисте желели да и они буду нежни према вама.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво