Студио знања: Стубови вере

У време празника када хришћани дочекују Васкрс, муслимани припремају за Рамазански бајрам, а Јевреји обележавају Пасху – право је време да још једном поставимо питања о томе шта данас значи бити верник, колико познајемо Свете књиге ових религија, шта им је заједничко, на које начине се оне преплићу, тумаче постанак света и наше место у њему.

Гости Студија знања у првом делу емисије су теолог Растко Јовић, који ће нам говорити зашто је важно за хришћанске вернике да прихвате телесно васкрснуће Исуса Христа, и исламолог Иван Ејуб Костић са којим ће бити више речи о значају месеца Рамазана за исламске вернике.

Које су се нове протестантске заједнице појавиле на нашим просторима у 19. и 20. веку и које промене су оне донеле, открива нам Александра Ђурић Миловановић са Балканолошког института САНУ.

У другом делу емисије са врховним рабином Јеврејске заједнице у Србији, Исаком Асиелом, разговарамо о значају и обележавању Пасхе, али и о јеврејском правном закону – Халахи. Шта чињеница да је Исус рођен у јеврејском културном окружењу значи за хришћанску теологију и хришћанско - јеврејске односе, објашњава нам свештеник Београдске надбискупије Андреј Ђуричек.

О будизму, неетеистичкој религији, која има око 400 милиона следбеника у свету, разговарамо са Василијем Бојанићем који долази из Теравада будистичке заједнице у Србији.

Музички гости ове недеље су Дуо Рошер - Радмила Вардалић и Дејан Роквић, који ће нам извести нумере: "Наша Србија“, "Јовано Јованке“ и "Ајде Јано“.

У прилозима наших новинара видећемо приказ апсолутно доброг, делимично христоликог Кнеза Мишкина из романа "Идиот“ Фјодора Михајловича Достојевског, затим које су одговоре филмови давали на питање из стиха чувене рок песме: "Шта би било да је Бог само један од нас?“, као и како једна млада блогерка посећује верске објекте и на мало погрешан начин исказује своје одушевљење.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво