Квадратура круга: Историја Срба у слици и речи

Мало је данас народа на Балкану који, као Срби, имају тако очувану и утемељену историју која сведочи о континуитету вековне државности, историје, културе и уметности.

Српски владари су иза себе оставили бројне храмове на простору Балкана који више од једног миленијума сведоче о трајању српског народа на том простору.

Српски краљеви су градили две врсте храмова: једне којима су желели да досегну небо и друге којима су желели да небо приближе земљи.

У Историјском музеју Србије чувају се бројни материјални трагови који сведоче о историји и култури српског народа. Њихове збирке садрже око 45.000 експоната из различитих епоха, а међу њима су средњовековни рукописи и књиге, документи, краљевски печати и оружје, збирке новца, накита и уметничких предмета.

Посебну збирку чине инсигније српских владара.

Сјај, раскош и богатство су одликовали српске средњовековне владара, који се са својим крунама, жезлима и одеждама, украшеним златом, драгим камењем, дијамантима, срмом и златовезом, не би постидели ни пред најбогатијим европским дворовима тога доба.

Посебно место у Историјском музеју Србје заузимају предмети који су припадали двема владарским династијама, Карађорђевићима и Обреновићима, почев од родоначелника тих династија, преко краљева па до принчева и принцеза из тих владарских породица.

Све то чиниће сталну, будућу поставку Историјског музеја Србије која би ускоро требало да буде отворена у згради некадашње главне железничке станице у Београду. Та поставка омогућиће посетиоцима да путују кроз време и да путем изложених експоната читају историју, културу и уметност српског народа кроз векове.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво