РТС Лаб: Транзистор, илузија и друге приче

Транзистор је један од највећих изума у историји човечанства. Његово откриће 1947. године сматра се почетком информационе ере. Саставни је део скоро свих данашњих електричних уређаја, где игра кључну улогу активне компоненте, а електроинжењери истичу његов значај и за енергетику.

Рођендан једног од највећих научника свих времена, Алберта Ајнштајна, обележен је у Музеју илузија, у простору где се успешно друже чаролија и наука. Кроз илузију и игру, у оквиру забавно-истраживачког програма овог музеја, представљена је јединствена тура која приказује живот и рад Алберта Ајнштајна и Николе Тесле, али и жена које су се избориле за своје место у свету науке. Да ли су се Тесла и Ајнштајн икада срели – могуће је сазнати управо у Музеју илузија.

Паметни системи за пречишћавање ваздуха користе алтернативну енергију како би се избегло додатно загађење које настаје употребом угља. Уређаји су намењени за урбане средине и користе кинетичку енергију возила која се претвара у електричну. Упознаћете „Косаву“ коју је конструисао др Александар Родић, научни саветник у Институту "Михајло Пупин" и руководилац Центра за роботику.

Шта је потребно да бисмо имали здрав сан, која је улога плаве светлости, шта је „хипнотички трзај“ и шта су „луцидни снови“ - поводом Светског дана спавања за РТС Лаб је говорио неурофизиолог проф. др Драган Хрнчић.

Емисију је водио Виктор Маневић.

Уредник емисије је Мирјана Николић.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво