Гоцић: Злато у Рију велики циљ, али сад је фокус на ЕП

Када на Википедији потражите Ватерполо репрезентацију Србије, у рубрици трофеји, видећете три олимпијска злата (1968, 1984, 1988), али у питању је "спортско-правно наслеђе" некадашње СФРЈ.

Oткад је Србија самостална држава, од 2006. године, српски ватерполисти освојили су три злата на првенствима Европе, два на Светским шампионатима, седам у Светској лиги, међутим, на Олимпијским играма - само две бронзе.

У Пекингу 2008, српски тим је у полуфиналу потпуно неочекивано изгубио од САД, четири године касније у Лондону, исти сценарио, само је у финале отишла Италија, још кад се сетимо финала из Атине 2004, где је селекција под именом Србија и Црна Гора "испустила" три гола предности у финалу од Мађарске ....

Нова прилика пружа се за отприлике осам месеци у Рију. Све прогнозе кажу да је Србија највећи фаворит да узме олимпијско злато. Време је, да трећа буде срећа. Међутим, прво следи још један изазов на првенству Европе, и то на домаћем терену, у Београду, у Арени, за тачно седам дана ...

"Прво нам иде Европско првенство у Београду, полако се већ осећа еуфорија, не могу да останем имун на све што се дешава и надам се да ће публика уживати у правом спектаклу у Арени. Наш циљ се зна, желимо да обранимо злато, увек је теже бранити, али једном смо то већ успели и верујем да можемо опет и да ћемо трећи пут узастопно постати прваци Европе", рекао је капитен Живко Гоцић у новогодишњем интервјуу Тањугу.

Гоцић каже да очекује занимљив шампионат, пре свега због чињенице да велики број екипа долази да избори Олимпијску норму, пошто су за сада место у Рију обезбедили само Србија и Хрватска.

Управо дуел те две репрезентације, "ватерполо класик", на програму је првог дана шампионата Европе.

"Као и што сам раније говорио пре великих такмичења, најбитније је да се на утакмици са Хрватском, а касније и у свим другим фокусирамо на оно што најбоље радимо - ватерполо, ватерполо и само ватерполо. Ако успемо у томе, мислим да неће бити проблема", истиче Гоцић.

Према његовим речима Србија је посебна инспирација свим ривалима.

"Ми смо у последње две године показали да смо најбољи и сви имају посебан мотив да добију европског и светског првака и докажу себи да вреде. Са те стране биће нам мало теже против озбиљних екипа, али навикли смо на то. Понављамо, најважније је да нам фокус буде на базену".

Када су у питању Игре у Рију, Гоцић, који у ризници медаља има 24 одличја са репрезентацијом и био је члан тима и у Пекингу и у Лондону свестан је очекивања.

"Ситуација је слична као 2012, тада смо прво узели злато на Европском, а потом "само" бронзу у Лондону. Надам се да ћемо извући поуке, присетити се тих дешавања, да не поновимо исте грешке. Али, опет, то је била успешна година за нас и ако успемо да је поновимо био бих задовољан. Сви од нас очекују злато, не тражимо алиби, али верујте да је јако тешко. Не бежимо од улоге фаворирта и са правом кажемо да смо најбољи на свету, надам се да ће тако и остати и 2016. године", закључио је Гоцић.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво