Град оштро одговорио "вечитима"

Секретар за спорт и омладину Београда Славко Гак најоштрије је демантовао наводе ватерполо клубова Партизан и Црвена звезда и Ватерполо савеза Србије и позвао национални савез да помогне развоју београдских клубова и допринесе обезбеђивању основних услова за рад, на исти начин на који то чини Град Београд. Раније у понедељак "вечити ривали" позвали су градске власти да им омогући бесплатне термине за тренинге како би опстали.

Гак је подсетио да вишеструки државни шампион Партизан управља Спортским центром Бањица од 1992. године.

"ВК Партизан не добија финансијска средства за термине због чињенице да је у спору, већ искључиво због чињенице да Секретаријат за спорт и омладину примењује и поштује Закон о спорту. Јасно је дефинисано на који начин јединица локалне самоуправе врши доделу термина за коришћење спортских објеката у државној својини, чији је корисник јединица локалне самоуправе, чиме је онемогућено да Секретаријат за спорт и омладину термине даје Партизану који управља објектом и који користи у комерцијалне сврхе", наводи се у саопштењу Градске управе Београда.

"И поред тога што ВК Партизан управља Спортским центром Бањица и на тај начин има могућност да деци која тренирају у клубу омогући бесплатно бављење спортом, клуб то не чини, већ наплаћује чланарине, а другим спортским клубовима термине", поручио је секретар за спорт и омладину Београда.

Када се говори о наводима ВК Црвена звезда, Гак је истакао да Град Београд није учествовао у потписивању, нити је имао увид у садржај уговора закључених између Црвене звезде и спортских центара и да самим тим не може да буде одговоран за фактуре које су испоручене црвено-белима.

"Пуна одговорност је на руководству клуба, које је закупило толики број термина и направило огромне финансијске губитке", сматра Гак.

Он је позвао Министарство омладине и спорта да изврши контролу колике су висине чланарина у Партизану и Црвеној звезди, односно да ли су у складу са Законом у спорту, којим је предвиђено да висина чланарине на месечном нивоу не може бити већа од десет процената просечне зараде у Републици Србији.

"С обзиром на забринутост коју су исказали на данашњој конференцији, предлажем челницима ВСС да помогну развоју београдских ватерполо клубова и допринесу обезбеђивању основних услова за рад, на исти начин на који то чини Град Београд. Град је у 2014. години издвојио 22 милиона динара за закуп термина у спортским центрима за 11 ватерполо клубова, у којима тренира преко 1.500 деце, а у истој години руководство ВСС је на бруто плате десет запослених потрошило исти износ који је Град издвојио за термине. Позивам их да у наредном периоду тај износ од 22 милиона динара, уместо за плате, издвоје за термине клубовима", додаје се у саопштењу.

"Град Београд ће и поред ограничених финансијских средстава, а у сарадњи са Републиком Србијом, издвојити значајна финансијска средства за потребе Европског првенства у ватерполу, које ће у Београду бити одржано 2016. године, и на тај начин допринети развоју тог спорта", закључио је Гак.

Раније у понедељак на ванредној конференцији за медије Партизан и Црвена звезда позвали су Град Београд да им омогући бесплатне термине за тренинге како би опстали и наставили да стварају играче за репрезентацију.

Како су навели председници црно-белих и црвено-белих, легендарни репрезентативци Александар Шоштар и Виктор Јеленић, Београд је "једини град у Србији где клубови плаћају термине за тренинг".

Подршку вечитим ривалима дао је и председник Ватерполо савеза Србије Милорад Кривокапић упутивши молбу одговорним људима у Београду да схвате тежак положај ватерполо клубова, у спорту који нашој држави доноси најсјајније медаље, и реше питање услова за рад.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
17° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се