Читај ми!

Јадранска ватерполо лига

Представљањем нове Регионалне ватерполо лиге започиње нова ера ватерпола. Уласком српских клубова, Триглав регионална ватерполо лига постаје најјачe ватерполо такмичење у Европи. Србију ће представљати четири клуба: Црвена звезда, Партизан, Раднички и Војводина. Лига почиње 4. октобра, а завршава се финалном утакмицом фајнал-фора 4. априла 2015. године.

Представљена је нова Триглав регионална ватерполо лига. Шеснаест клубова из Србије, Хрватске, Црне Горе и Словеније играће у најјачој европској ватерполо лиги. Председник нове Лиге је Перица Букић, док су три допредседника Милорад Кривокапић, Ђуро Марић и Рок Веховец.

"На УО РВЛ успели смо да се усагласимо око свих отворених питања. Лига почиње 4. октобара. На иницијативу већег дела чланова УО, направљен је жреб група и договорен начин такмичења. Очекујемо пуне трибине и велики интерес медија. Направљен је искорак у сегменту ТВ продукције где ћемо, по први пут, добити ТВ партнера и на тај начин омогућити широј јавности пуно већи број директних преноса", изјавио је председник нове Лиге Перица Букић.

У Триглав регионалној ватерполо лиги игра 16 клубова. Представници Србије су: Црвена звезда, Партизан, Раднички и Војводина. Хрватске: Младост, Јадран, Југ, Медвешчак, Морнар, Опатија, ПОШК и Приморје. Представници Црне Горе су: Будва, Јадран и Приморац, док је једини словеначки представник Браник из Марибора.

Отварање прве сезоне Триглав регионалне ватерполо лиге почиње 4. октобра 2014. Такмичење ће се обављати у две групе по осам клубова, по двокружном бод систему, укупно 14 кола. У другом кругу такмичења по четири првопласирана клуба из сваке групе чине лигу за првака и пласман (преносе се бодови и гол разлика с утакмица клубова с којима се играло у првом делу првенства и који су се пласирали у лигу за првака или пласман). Сваки клуб игра још осам утакмица са клубовима из друге групе (код куће и у гостима), а који су били међу 4 првопласирана. Остали клубови пласирани по свакој групи од 5 до 8 места играју за пласман, такође још по 8 утакмица.

Трећи део првенства је фајнал-фор: четири првопласиране екипе након другог дела првенства из групе за првака и пласман. У полуфиналним утакмицама састају се првопласирани против четвртопласиране екипе, а другопласирани против трећепласираног. Победници играју финалну утакмицу. Победник финалне утакмице уједно је и првак Регионалне лиге, док ће поражена екипа заузети друго место.

Утакмица за треће место неће се играти, па ће тако трећепласирана бити она екипа која је била боље пласирана у регуларном делу првенства након другог дела (22. кола), а била је поражена у полуфиналу, док ће четврто место заузети лошије пласирана у рег.уларном делу првенства, а која је такође поражена у полуфиналној утакмици фајнал-фора. Остале екипе заузимају редослед сходно њиховим резултатима у утакмицама за пласман.

Клубови се по групама распоређују по пласману у Триглав јадранској лиги у сезони 2013/2014. (за клубове из Хрватске, Црне Горе и Словеније), а за клубове из Србије по пласмана у националном првенству у сезони 2013/2014.

Након одржаног жреба, групе су :
Група А: Раднички, Партизан, Приморје, Младост, Будва, ПОШК, Јадран (Сплит), Браник.

Група Б: Црвена звезда, Војводина, Југ, Јадран (Херцег-Нови), Морнар, Приморац, Медвешчак, Опатија.

Првенство почиње у суботу 4. октобра 2014, а завршава се Финал-фором 3. и 4. априла 2015. Предност организације фајнал-фора има најбоље пласирана екипа након регуларног дела првенства (22 кола), под условима које одреди УО Регионалне ватерполо лиге. УО ће одредити листу судија, делегата и супервизора, према предлозима националних савеза.

Пласман клубова у сезони 2014/2015. Триглав регионалне ватерполо лиге је меродаван за формирање учесника такмичења и броја клубова за наредну сезону - 2015/16.

Начин такмичења у сезони 2015/16. биће две групе, где ће 10 првопласираних клубова из наступајуће сезоне стећи право наступа у А1 РВЛ, а остали клубови ће играти А2 РВЛ.

Задужују се српски и хрватски савез да припреме предлог регионалне лиге за жене, који би се у првој години играла турнирски.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
20° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се