Читај ми!

Јеленић: Накарадне одлуке ЛЕН-а

Виктор Јеленић, председник Ватерполо клуба Црвена звезда, сматра да су правила ЛЕН-а за учешће у Лиги шампиона накарадна и да доводе цело такмичење у апсурдну ситуацију. Црвено-бели, као европски шампиони, против Про река играју квалификације за елиту. Барселона ће учествовати на фајнал-сикс турниру, без обзира на резултате.

Председник Ватерполо клуба Црвена звезда Виктор Јеленић рекао је да је тај спорт доведен у апсурдну ситуацију јер ће се у квалификацијама за Лигу шампиона састати два тима која се боре за трофеј.

"Дошли смо у апсурдну ситуацију, нико није срећан јер ће већ у квалификацијама испасти један од два тима која се боре за трофеј. Цела Европа је незадовољна, овај систем је накарадан", рекао је Јеленић на ванредној конференцији за новинаре у Београду.

Бранилац трофеја Лиге шампиона Црвена звезда ће у квалификацијама играти против повратника у то такмичење, италијанског Про река, који је један од најтрофејнијих и најбогатијих европских клубова.

"Нису срећни ни у Про реку, њихов први човек Габријеле Волпи воли ватерполо и улаже милионе. Он се прошле године разочарао и повукао и бојим се да ће опет нешто слично да се деси, потребни су нам такви људи, а мислим да је овај систем више против Про река, него против Црвене звезде", рекао је Јеленић.

Звезда ће у првој утакмици квалификација гостовати Про реку у Ђенови 26. октобра, док ће се реванш играти 9. новембра на базену Ташмајдан у Београду.

Јеленић је навео да је још горе то што поражени из тог дуела ове сезоне више неће играти ни у једном европском такмичењу.

Он је рекао да разуме да српски представник у ЛЕН-у Александар Шоштар ради у интересу Партизана, али да мора да постане свестан да још три српска клуба играју европска такмичења.

"Звезда ће од новог руководства Ватерполо савеза Србије тражити да се ова ситуација промени, али тешко ће доћи до тога. Нормално је да Шоштар ради у интересу Партизана, али ту су још три клуба. Да није било Партизана српски ватерполо би био на најнижим гранама, али је Партизан изгубио финансијски и резултатски монопол појавом Радничког, Војводине и Звезде", рекао је Јеленић.

Како је рекао, челници ЛЕН-а су објаснили да не може да се мења тренутни систем такмичења, као и да немају одговор који је интерес ватерпола у том систему.

"Вајлд" карту добио је Партизан, а Звезди је објашњено да је то учињено јер су гледани резултати последњих 10 година.

"Чудно је онда да Про реко није добио 'вајлд' карту, ако се већ гледа та историја", истакао је први човек звезде.

Ако прође у групну фазу такмичења, Звезда ће играти у групи са Југом, Егером, Барселонетом и Олимпијакосом. Из те групе ће на "фајнал сикс" у Барселони проћи две екипе, а ако Барселона буде последња, у сваком случају ће играти као домаћин на завршном турниру.

"То такође нема ни у једном спорту", додао је Јеленић.

Јеленић је истакао да је приватизација у ватерполу немогућа, али да је то одлична идеја за клубове који могу да буду профитабилни.

"Али, шта ми имамо? Голове и лопте", рекао је председник Звезде.

На конференцији у Спортском друштву Црвена звезда говорио је и директор ватерполо клуба Игор Милојевић, који је рекао да се не одустаје од борбе за српски ватерполо.

"Идемо у институционалну борбу. Веровали смо у легитимитет жреба јер се борба води искључиво у базену. Не тражимо да нам неко нешто поклања. Направили смо толико интересовања у овај спорт, име Црвене звезде је велико и људи то морају да схвате", рекао је Милојевић.

Он је као велики проблем навео и коришћење базена, јер сва три остала велика српска клуба имају ту привилегију, док Звезда издваја више од 180.000 евра годишње.

Поручено је и да Звезда у јутарњем термину два сата користи пола базена, док у вечерњем олимпијски базен заједно првотимци и око 200 деце, чланова млађих категорија клуба.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
17° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се