Македонац који је накратко преварио тениски свет

Македонски тенисер Дарко Грнчаров привукао је пажњу светског тениског врха дирљивом причом о повратку тенису након тешке болести и буђења из коме. Македонац је за само неколико дана постао звезда друштвених мрежа. Успео је да привуче симпатије сестара Вилијамс, Навратилове, Би-Би-Сија и дође надомак спонзорских уговора са "Адидасом" и "Вилсоном". Уместо о хероју, ради се ипак о јединственом преваранту.

Македонија је за време америчких избора словила за један од центара лажних спектакуларних открића о прљавим пословима Хилари Клинтон, које су масовно делили и реаговали на њих на друштвеним мрежама.

Нова "прича" из македонске лабораторије лажних вести је прича о Дарку Грнчарову, наводном тенисеру који се, после буђења из коме, вратио спорту и захваљујући друштвеним мрежама, привукао пажњу Мартине Навратилове, Венус и Серене Вилијамс, изборио за интервју са Би-Би-Сијем и умало склопио уговоре са компанијама какве су "Адидас" и "Вилсон".

Прича о Дарку Грнчарову почиње у Струмици, пошто су локални медији писали о успеху тада 19-годишњег тенисера на јуниорском турниру у Амстердаму и то након што је одређен период био у коми.

Ипак, турнир се не налази у протоколима светске тениске федерације, нити је било где забележено да је уопште одигран. Оно што још више боде очи јесу наводни противници које је Грнчаров победио. 

Двојица Белгијанаца, Ксандер Вајс и Јанс Клемент, које је Грнчаров "победио", такође не постоје у бази података светске тениске федерације, као ни међу тенисерима који се повремено појављују на мањим турнирима.  

Ни "избор" противника у полуфиналу, Данца Бенџамина Ханестада са Универзитета Аризона Стејт, није се показао као много бољи, јер је у то време играо други турнир на Флориди, а не у Амстердаму.

Дарко је, потом, позван на телевизијски канал у Струмици, јер је, према речима новинара који га је интервјуисао, "Македонија жудела за таквом сензацијом". 

Грнчаров је, захваљујући све већој популарности у Македонији, позван на два званична турнира – у Подгорици на јуниорском такмичењу, где је забележио једини званични меч у каријери, који је изгубио са 6:0, 6:0.

Одмах потом отказао је учешће на егзибиционом турниру у Египту.

То није спречило македонске медије да о Дарку пишу као о освајачу турнира на ком се он није ни појавио и оствареним победама над играчима који на том турниру нису наступали.

Следећа фаза у веома добро изрежираном плану македонског тенисера јесу друштвене мреже.

Армија лажних профила на друштвеним мрежава Твитер и Инстаграм делила је причу о херојском повратку македонског тенисера након буђења из коме.

Први пут се Твитеру огласио и сам тенисер, поделивши причу о томе како је доживео мождани удар, како је шест месеци провео у коми и како су му, након буђења из коме, лекари рекли да никада више неће моћи да се активно бави тенисом.

Ипак, то није успело да привуче пажњу какву је он очекивао у светским медијима, па се Грнчаров бацио на јавне коментаре и критике на рачун светских тениских звезда.

У неколико наврата изразио је дивљење према Венус Вилијамс, стао у заштиту њене сестре Серене, која је постала његов пратилац на друштвеним мрежама, али напао имена каква су Маргарет Корт и Тенис Сандгрен због хомофобичних ставова, а заузврат је уз армију лажних, стекао и лавину правих фанова на друштвеним мрежама, који су величали његово име.

Дарко потом постаје све активнији на Твитеру и Инстаграму, али су слике које је објављивао са наводних тренинга биле "позајмљене" од других младих и мање познатих тенисера, а видео-записи увек били снимани са леђа или из угла из ког се не може установити да ли је то заправо Дарко Грнчаров.

Врхунац своје измишљене каријере македонски тенисер доживљава када Мартина Навратилова и Серена Вилијамс на друштвеним мрежама деле чланак о његовом повратку, а Би-Би-Си га позива на деветоминутни интервју.

У интевјуу, Грнчаров је изјавио да уколико икада у каријери буде учествовао Аустралијан опену, да ће бојкотовати играње на терену "Маргарет Корт" због коментара истоимене легендарне тенисерке о геј популацији у тенису. Такође, искористио је прилику и позвао све познатије тенисере "да стану на његову страну и јавно проговоре на ту тему".

У другом појављивању у интервјуу у америчким медијима, разговор се дотакао поменутих турнира, противника и победа којих нема у евиденцији, а и време које је Македонац провео у коми не поклапа се са његовом причом, као и то да су многе слике на његовом Инстаграм профилу лажиране.

Грнчаров је напустио интервју изјавивши да је новинар "веома непристојан и непрофесионалан и да нема право да то ради", након чега је избрисао своје налоге са друштвених мрежа.

О томе да се, уместо звезде у успону и хероју и повратнику из коме, заправо радило о преваранту говоре и најбоље рангирани македонски тенисери који су изјавили да "никада нису видели Дарка Грнчарова уживо нити како он игра".

У целу причу је укључен био и српски тенисер Виктор Троицки, који је наводно требало да буде спаринг партнер Македонцу, на шта је Троицки изјавио да "не зна о ком момку се ради, али да је прича о повратку тенису веома лепа".

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 02. јун 2024.
22° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије