Читај ми!

Надал демантовао тврдње о допингу

Шпански тенисер Рафаел Надал је потврдио тачност докумената које је објавила Руска хакерска група "Fancy Bears", али је истакао да у свему томе нема ничега противзаконитог ни забрањеног. Надал се поново заложио да налази и одобрења Светске антидопинг агенције буду јавни како би се смањила могућност за штетне манипулације.

Руска хакерска група "Fancy Bears" објавила је документе према којимa је Рафаелу Надалу одлуком Светске антидопинг агенције 2009. године дозвољена употреба бета-метазона, а 2012. кортикотропин у дозама од једног милиграм на свака три дана. Надал је потврдио аутентичност тих докумената, али и истакао да је су објављени због манипулације јавношћу.

"Из дана у дан се и превише прича о томе, али када тражиш дозволу за лек из терапеутских разлога и добијеш је, ниси урадио ништа што је забрањено. Никад нисам узео ништа за побољшање мог учинка. Лекове сам узимао јер је доктор мислио да су најбољи за моје колено", рекао је Надал шпанским медијима.

Годинама се спекулише о могућем Надаловом коришћењу допинга, али се он свим средствима борио против таквих тврдњи, па је својевремено и тужио бившу француску министарку која је јавно изнела такве сумње.

"Спорт мора бити чист и то мора бити јасно. Не смемо изневерити људе којима представљамо пример. Морамо бити увек добар узор. То јесте приватна ствар, али то не треба да буде тајна. Било би добро да кад год се неки спортиста тестира на допинг да резултати буду јавно објављени. Тако би се решио овај проблем. Спорт мора постати транспарентан, говорим то годинама", закључио је Надал.

Група "Fancy Bears" је објавила документа скоро 30 спортиста која откривају да им је ВАДА дозволила да користе забрањене лекове из терапеутских разлога.

Прво су објављени документи за америчке тенисерке Серену и Венус Вилијамс, као и гимнастичарку Симону Бајлс, а потом и за још двадесетак спортиста, међу којима су британски бициклисти Крис Фрум и Бредли Вигинс, те чешка тенисерка Петра Квитова.

Број коментара 18

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 16. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара