Новаково рекордно полуфинале

Најбољом партијом на турниру Новак Ђоковић пласирао се у рекордно шесто узастопно полуфинале Ролан Гароса. Противник му је предводник тениског "новог таласа" Доминик Тим, меч почиње око 15 часова уз директан пренос на Првом програму РТС-а.

Париски грен слем већ годинама искушава најбољег тенисера света стављајући пред њега најтеже и најчудније изазове.

Овогодишњи пут ка још неосвојеној титули подразумеваће четири победе у само пет дана и константно играње по кишовитом и хладном времену. Неприкладно или не, али другачије неће моћи ове 2016. која по много чему подсећа на претходну преступну годину на Ролан Гаросу. Оба пута Ђоковић је дошао у Париз као шампион осталих грен слемова, са могућношћу да направи такозвани "Ноле слем" и освоји сва четири највећа трофеја заредом, што никоме није успело још од 1969. године, када је Род Лејвер постао први и једини играч у професионалној ери тениса са календарским грен слемом.

Очекивања и притисак били су огромни, Ђоковић се једва извукао у осмини и четвртфиналу против Сепија и Цонге, потом се реванширао Федереру за полуфинални пораз 2011. и тако се први пут борио за Куп мускетара. Једна победа делила га је од несвакидашњег подвига, али испречили су се "краљ шљаке" Надал и киша која је прекинула Новакову серију од осам узастопних гемова и одложила крај меча за понедељак.

До пре 48 сати деловало је да ће и ове сезоне трофеј бити предат у понедељак. Ипак, организатори покушавају то да избегну по сваку цену, па су Ђоковић и Доминик Тим натерани да играју четири дана заредом, а гледаоцима са скупо плаћеним картама за мушка полуфинала (као и милионима навијача широм света) онемогућено је да виде оба меча, већ ће морати да се определе између дуела Марија и Вавринке на Шатријеу, односно Новака и Тима на стадиону Сузан Ленглен. Распоређивање мушких полуфинала истовремено на два највећа стадиона је велики преседан, то се дешавало због олуја у Њујорку, па чак и на Вимблдону 1996. и 2002. године, али увек су на то организатори били приморани јер је била субота или недеља. Сада се то догађа већ у петак, а један од разлога је страх да се не понови прошлогодишња ситуација, када су Ђоковић и Мари завршили маратонско полуфинале тек у суботу поподне, што је ипак ставило Новака у неправедан положај у односу на ривала у финалу Вавринку.

Тројица поменутих у претходној реченици одлучиваће о шампиону и ове године, новајлија и то у пуном смислу те речи је 22-годишњи Аустријанац Тим. До овог турнира само једном је био у осмини финала грен слема, а сада је полуфиналиста Ролан Гароса, па ће се са тренутног 15. места пробити чак на седму позицију. Нови члан најбоље светске десеторке заслужио је тај статус не само париским успехом, него свим резултатима прошле и ове године. Освојио је шест титула у том периоду (три ове сезоне) и наговестио велике могућности, неки га сматрају предводником нове генерације и будућим првим играчем света.

Међутим, актуелни "број 1" је на врхунцу моћи, зна то добро и Тим, па је о мечу са Ђоковићем рекао:

"Биће невероватно тешко. Он је на вишем нивоу од свих осталих играча, али ја сам у доброј форми и даћу све од себе да победим."

Момак из Винер Нојштета располаже изузетно моћним ударцима са основне линије, једноручни бекхенд му је скоро попут Вавринкиног, а на омиљеној му земљаној подлози диктира игру комбинацијом врло јаких спинова и брзих, равних удараца по паралели.

Њихов претходни меч ове године у Мајамију завршен је Новаковом победом резултатом 6:3, 6:4, али је ситуација на терену била много неизвеснија, јер је Аустријанац искористио само једну од 15 брејк лопти и можда највише намучио Ђоковића на путу до шесте титуле на Флориди.

Биће то дуел двојице играча са највећим бројем победа ове сезоне, Новак има 42, а Доминик само једну мање. Оно чега Тим има много мање је искуство у тако значајним мечевима. Ђоковић се пласирао у 30. грен слем полуфинале (осмо на Ролан Гаросу) и већ обезбедио учешће на завршном турниру сезоне десету годину заредом. Његов биланс у последњих 18 грен слем полуфинала је фантастичан, 15 победа и само 3 пораза. Нови тријумф донео би му 20. грен слем финале, колико је до сада одиграо и Надал.

Растерећеност би могла да буде једини Тимов адут. Он је већ постигао огроман успех, нема шта да изгуби, а притом игра у познатом амбијенту стадиона Сузан Ленглен, где је одличном игром савладао Зверева и Гофена.

Његова физичка спремност биће на испиту, иако је он једини одиграо више од 50 мечева ове сезоне. Ђоковић је несумњиви фаворит, али у грен слем полуфиналу нема лаких мечева, најсвежији примери су Новакове тесне победе 2014. против Гулбиса и Димитрова, који су тада такође ушли у првих 10 после Ролан Гароса, односно Вимблдона.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 23. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара