Читај ми!

Како се заправо намешта у тенису...

Механизми нечасних радњи у тенису врло су једноставни, али врло уносни и као такви широко распрострањени. Британски "Гардијан" доноси причу о судијама на мањим турнирима који манипулишу резултатима због новчане користи.

Двоје интернационалних тениских судија је тајно суспендовано, док је пред још четворо озбиљна могућност да буду заувек избачени из спорта због "озбиљне корупције", преноси "Гардијан".

Судије из Казахстана, Турске и Украјине су међу онима који су наводно примали мито како би манипулисали резултатима на фјучерс турнирима. То је омогућавало кладиоцима да уплаћују новац знајући унапред исход поена.

Британски лист преноси да Светска тениска федерација ретко када транспарентно поступа у тим случајевима, па тако, рецимо, суспензија Дениса Питнера из Хрватске, који је сам улазио на кладионичарске сајтове, није јавно објављена.

Та прича додатно ће само, то је неумитно, нагласити забринутост у вези са корупцијом у тенису и изостанка воље или способности међународне федерације да се са тим избори. Штавише, могуће је разматрати, у којој мери је и сама светска организација одговорна за стварање услова да се једна таква негативна појава развија?

Ево у чему је реч...

Пре четири године ИТФ је потписао уговор са компанијом за прикупљање података како би дистрибуирала резултате уживо са најмањих турнира широм планете. Тако су кладионице могле да издају "квоте" за те мечеве, посебно за врло уносно клађење у току мечева, у којима се "квоте" мењају са током игре.

Судије имају обавезу да одмах по поену упишу промену резултата како би се промена видела глобално. Кладионице онда могу да прилагоде своје "квоте" у складу са моментумом меча. Међутим, судије су намерно одлагале да "апдејтују" резултате чак и до 60 секунди, омогућавајући кладиоцима да уплаћују новац знајући шта ће се догодити. У неким ситуацијама, преноси "Гардијан", судије су чак слале поруке заинтересованима пре него што ће променити резултат.

Та пракса је учестала на фјучерс турнирима у источној Европи, где је телевизијска покривеност мала или непостојећа и на којима су слабо или никако плаћени арбитри подложнији искушењима.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
26° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара