Читај ми!

Вавринка повећао предност Швајцарске

После првог дана такмичења Швајцарска води са 2:0 против Србије. У другом мечу Душан Лајовић је поражен од Станисласа Вавринка са 1:3 (4:6, 6:4, 1:6, 6:7 /7:9/). Претходно је Роџер Федерер савладао Илију Бозољца са 3:0. У суботу је на програму дуел дублова. Директан пренос можете пратити на нашем Првом програму.

Душан Лајовић намучио Вавринку, био на прагу петог сета, ипак недовољно да се савлада искуснији Швајцарац. Противници воде после првог дана са максималних 2:0. Дуел дублова ће одлучити да ли ће уопште бити трећег дана такмичења. Прилику да Србији обезбеде даљу борбу имаће Ненад Зимоњић и Филип Крајиновић против Марка Кјудинелија и Михаела Ламера.

Српски тенисер, тренутно 102. на АТП листи, пружио је снажан отпор фаворизованом Швајцарцу и испунио очекивања навијача у новосадском Спенсу. Добио је други сет, а када је Вавринка у наставку лако повео са 2:1 у сетовима чинило се да ће рутински окончати дуел.

Међутим, Лајовић се размахао у четвртом и ношен подршком са трибина заиграо сјајно, па је опасно запретио да може до изједначења. Брејком је изједначио на 3:3, одлично сервирао и блокирао ударце противника, па је сет ушао у неизвесну завршницу.

Лајовић није попуштао ни у тај-брејку, иако је губио са 3:0. Направио је преокрет, али није искористио две сет лопте (6:5, 7:6) пропустивши шансу да буде награђен за веома добру угру.

Искусни Вавринка умео је да пронађе решење у одлучујућим тренуцима и на свој сервис оконча борбу после два сата и 40 минута занимљиве игре.

"Да сам ушао у пети сет, све би било отворено. Био сам у прилици да освојим четврти сет, имао две сет лопте, а код једне сам промашио јер сам размишљао о више опција", рекао је Лајовић на конференцији за медије.

Лајовић је истакао да је меч са освајачем Аустралијен опена за њега велико искуство и сматра да ће Србија сутра добити дубл меч и да ће пред трећи такмичарски дан смањити вођство Швајцарске на 2:1.

Селектор Богдан Обрадовић рекао је да ће екипа вечерас имати састанак и да ће се договорити око састава сутрашњег дубла.

"Добро је што имамо Зимоњића у тиму, јер са њим можемо да комбинујемо тројицу сингл играча", напоменуо је Обрадовић.

Станислас Вавринка је након меча истакао да је Лајовић одличан играч и да се добро борио.

"Меч је био тежак, Лајовић је одличан играч. Имао је неке добре поене и шансе, али сам ја имао више среће на крају и радовао се због победе. Никада није лако када овако касно дођете после неког турнира, тешко се фокусирате, али успео сам некако да то превазиђем и јако сам задовољан због победе и вођства од 2:0. Јесмо били фаворити на папиру, али смо успели да добијемо", рекао је Вавринка после меча.

Светски број три наставио је успешан низ ове сезоне. Остварио је 12. победу заредом, након тријумфа на АТП турниру у Ченају и гренд слему Аустралијен опен.

У наставку сусрета између Србије и Швајцарске сутра од 15 сати на програму је меч дублова. За репрезентацију Србије наступиће Ненад Зимоњић и Филип Крајиновић, док ће за Швајцарску играти Марк Кјудинели и Михаел Ламер. Пренос је на нашем Првом програму.

Победник сусрета у Новом Саду играће у четвртфиналу Дејвис купа са бољим из меча Казахстан - Белгија.

 Овако је протекао данашњи дан:

19.08 - Вавринка долази до меч лопте, сервира Лајовић. После дуже размене удараца, наш тенисер шаље смеч у аут и Швајцарац решава сет и меч у своју корист 3:1.

19.07 - Лајовић пропушта и другу сет лопту, овог пута на Вавринкин сервис.

19.05 - Пропушта Лајовић шансу да сервисом реши сет у своју корист, изједначење, 6:6.

19.04 - Први до сет лопте у четвртом сету стиже Лајовић и има прилику да сервисом освоји.

19.03  -Душан успева да врати мини-брејк, 3:4. Потом је сигуран на свој сервис и води са 5:4.

18.58 - Лајовић је сигуран на свој сервис и смањује на 3:2.

18.57 - Први до мини-брејка стиже Вавринка 0:1. Потом је Швајцарац сигуран на свој сервис и води са 3:0.

18.56 - Лајовић након освојеног сервиса поново притиска сервис противника. Ваврика  је поново сигуран и уводи сет у тај-брејк - 6:6.

18.46 - Сервис Вавринке при резултату 5:4 за Душана. Наш тенисер притиска сервис противника, ипак Швајцарац успева да одбије нападе - 5:5.

18.28 - Лајовић успева да се врати у сет. Притиска сервис противника и долази до три везане брејк шансе, пропушта их, изједначење. Вавринкина грешка и нова шанса за Лајовића. Користи је и враћа брејк, 3:3.

18.20 - Вавринка наставља са доминацијом. На старту четвртог сета одузима сервис Лајовићу и води са 2:1.

18.11 - Швајцарац осваја свој сервис гем и добија трећи сет са убедљивих 6:1.

18.07 - Брејк за Вавринку, велико вођство од 5:1, и Швајцарац сада сервира за сет.

17.55 - Вавринка након освојеног свог сервиса одузима сервис нашем тенисеру и долази до раног брејка - 0:2.

17.48 - Лајовић сервира за сет, и овај гем осваја са нулом и стигне до изједначења у сетовима 1:1.

17.42 - Лајовић са нулом осваја свој сервис и на тај начин је потврдио брејк, 5:3.

17.39 - Први до брејка у другом сету стиже Лајовић. Успео је да искористи лоше прве сервисе противника и да му одузме сервис - 4:3.

17.28 - Први до брејк шанси у другом сету стиже Вавринка. Лајовић успева да се одбрани, спасава обе брејк лопте, а потом и осваја гем.

17.23 - Лајовић поново има проблема на свој сервис. Вавринка то користи, одузима му сервис и добија први сет са 6:4.

17.08 - Лајовић није поклекао, напао је сервис противника, стигао до брејк шансе и искористио је, брејк, 4:5. Душан сервира за изједначење.

17.04 - Вавринка води са 4:3, и напада сервис нашег тенисера. Долази до брејк лопте. Лајовић успева да се одбрани. Нова грешка нашег тенисера и Швајцарац има нову шансу за брејк. Користи је и долази до брејка предности. 

16.40 - Вавринка узвраћа, долази до три везане брејк лопте. Лајовић успева да се одбрани, изједначење. Четврта шанса за противника, двострука сервис грешка нашег тенисера, брејк, 1:1. 

16.35 - На самом старту меча Лајовић успева да запрети, осваја брек лопту, пропушта је. Потом има и нову прилику, међутим и она одлази у неповрат. Трећа брејк прилика за Лајовића, ову успева да искористи и стиже до раног брејка.   

16.30 - Почео меч између Лајовић и Вавринке.

15.53 - Роџер Федерер је освојио и трећи сет, а са њим, наравно, и меч (6:2).

15.30 - Федерер је сигурнији и конзистентнији у својој игри па, иако Бозољац има периоде добре игре, сасвим заслужено води са 2:0 у сетовима.

15.21 - Федерер успева да узврати брејком у деветом гему (5:4), и сада сервира за изједначење. 

15.03 - Први до брејка у другом сету стиже српски тенисер, који води са 3:1. 

14.44 - Роџер Федерер је смирено, неки би рекли и рутински, одбранио предност од једног брејка и тако стигао до првог сета (4:6).

14.33 - И поред добре игре српског тенисера, Роџер Федерер је тај који, у седмом гему, први узима сервис противнику. 

14.10 - Почео је меч првог кола Светске групе Дејвис купа. За Србију игра Илија Бозољац, а за Швајцарску Роџер Федерер. 

Меч првог кола Светске групе Дејвис купа између Србије и Швајцарске отвориће, у петак у 14 сати, Илија Бозољац и Роџер Федерер. После њих, на терен ће изаћи Душан Лајовић и победник Отвореног првенства Аустралије Станислас Вавринка.

У суботу је на програму меч дублова. За Србију су пријављени Ненад Зимоњић и Филип Крајиновић, а за Швајцарску Марко Кјудинели и Михаел Ламер.

Последњег дана такмичења, у недељу у 13 часова, први ће на терен Лајовић и Федерер, а затим ће уследити последњи сингл - између Бозољца и Вавринке.

Србија је ослабљена одсуством Новака Ђоковића. Други рекет света истакао је да је одлуку о изостанку из првог кола такмичења донео после озбиљних и детаљних консултација са својим тимом.

"Уверен сам да је она најисправнија могућа. Такође, уверен сам и да је за будућност нашег тениса веома важно да млађи тенисери у овој сезони добију прилику и стичу искуство у игри против репрезентације каква је Швајцарска. Ја ћу бити уз њих свим срцем. Роџеру и Станисласу желим да доживе Србију онаквом каква јесте, лепом и отвореном земљом, и да се изненаде снагом и талентом наших младих тенисера", казао је Ђоковић.

Меч првог кола Светске групе Дејвис купа између Србије и Швајцарске игра се у Новом Саду од 31. јануара до 2. фебруара, а госте предводе најбољи тенисери Роџер Федерер и Станислас Вавринка. Победник овог дуела у четвртфиналу ће играти против бољег из дуела Белгија - Казахстан, док ће поражена селекција играти у баражу за останак у Светској групи.

Број коментара 28

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
20° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се