Читај ми!

Нолетов меч иза сцене

Док се у суботу на тениском терену одигравао жесток дуел у финалу Дејвис купа, Новака Ђоковића није било на клупи националног тима већ је иза сцене пет сати водио други врло специфичан меч са антидопинг комисијом. О томе у "Новостима" сведочи лекар нашег националног тима др Здеслав Милинковић.

Док се у суботу, у одлучујућем мечу финала Дејвис купа, на терену водила битка, Новака Ђоковића није било на клупи националног тима. Наш најбољи тенисер желео је да буде уз Илију и Ненада у том сусрету, али му то није било омогућено. Наиме, из свлачионице је морао да иде право у собу за антидопинг, где је провео пуних пет сати!

Давање узорка је представљало право мучење, испод нивоа достојанства и професионалне етике, о чему је за Новости говорио и лекар нашег националног тима др Здеслав Милинковић.

"Тениски савез Србије и ја лично апсолутно смо за то да се поштују правила ВАДА. Неопходно је да се смањи допинг у спорту, што поштују Новак и сви наши тенисери, без обзира на све околности из претходног периода. Међутим, та прича има две стране. Антидопинг контроле јесу обавеза свих спортиста, и у склопу тога сви их обављају. Али, оно што мени као човеку није јасно јесте да све то неретко излази из оквира нормалне процедуре", започиње причу наш угледни ортопед.

Има више нелогичности у свему што се дешавало, тврди Милинковић.

"То што су одредили Новака за тестирање у дану када није играо, и то сат времена пред одлучујући меч дубла, није било у реду. Или се ти тестови раде рано ујутро или после меча. Али, иако је један од вођа тима, Новак је прихватио да уради све што је потребно, и то без икакве примедбе. С друге стране, пошто је био на контроли, није могао да делује на тим, јер није могао да им пружи подршку. Пет сати је провео у затвореној просторији!"

Доктор објашњава због чега је све толико дуго трајало.

"Узорак који се даје мора да испуњава одређене стандарде које је прописала ВАДА. Телесне излучевине су део процеса разградње, а та концентрација зависи од тога колико смо хране унели у организам. Стандарди су познати, али Новак има савршену хидратацију, и налази се у апсолутном балансу. Ипак, био је принуђен да током тог тестирања четири пута даје узорак. Теран је да узима више хране и напитака него што му је потребно, како би испунио стандарде када је реч о густини, киселости и осталим параметрима узорка по мерилима ВАДА."

Милинковић не крије незадовољство таквим односом према Ђоковићу.

"То је било врхунско малтретирање једног спортисте и све превазилази домен професије, кодекса и етике. Мени то лично смета, али Новак је све урадио без иједне примедбе. Притом, све време је у соби био са потпуним странцем, током тих пет сати био му је забрањен излазак из просторије, а морао је да пази шта прича и како разговара са блиским особама. Све је било испод људског достојанства и елементарне културе. Он је то сјајно прихватио, иако због свега није могао да изађе и подржи играче. Зато и сматрам да је његова примедба да нешто мора да се мења у антидопинг процедури сасвим на месту", закључује доктор Милинковић.

Да подсетимо, Ђоковић је претходно на завршном Мастерсу у Лондону осудио понашање људи из антидопинг агенције због случаја Троицки и Чилић, и рекао да више нема поверење у њих.

Број коментара 27

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 26. мај 2024.
23° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије