Ђоковић 2013, губитак трона у години успеха

У 2013. години Новак Ђоковић је изгубио тениски престо и препустио га је Рафаелу Надалу. И поред тога иза српског тенисера је успешна година у којој је освојио седам титула, један грен слем. Круна сезона требало би да представља финале Дејвис купа против Чешке где ће Ноле предводити репрезетнацију Србије у борби за нови наслов светског првака. Овако је изгледала сезона најбољег српског тенисера.

Тријумфом на Мастерс купу у Лондону Новак Ђоковић је завршио годину на исти начин како је почео, победом. Ипак, за разлику од јануара 2013, српски тенисер ће у последњи месец текуће годину ући као други на АТП листи. Прво место Ђоковић је препустио Рафаелу Надалу који је феноменално одиграо део сезоне и вратио се на тениски престо.

Последњи изазов за ову, ипак успешну годину Новака Ђоковића представљаће финале Дејвис купа у којем Србија дочекује Чешку. У 2011. години када је српски тенисер направио невероватан низ победа, управо је тријумф у финалу Дејвис купа против Француске био окидач након којег  је уследио победнички низ. Ђоковић већ сада има 22 узастопне победе па би Дејвис куп поново могао да представља одскочну даску за нове одличне резултате.

И ове године било је победа и пораза, радости и туге, незабораних мечева и поена који остављају без даха. Прве мечеве Ђоковић је играо заједно са Аном Ивановић у Хопман купу, где су у финалу поражени од шпанског пара Фернандо Вердаско-Анабел Медина Гаригес.

Такмичарска сезона је традиционално почека добро за Новака који је четврти пут (трећи узастопно) освојио Аустралијан опен. Први гренд слем сезоне већ традиционално представља темељ успеха српског тенисера. Ове године, чини се нешто лакше него ранијих година, Ђоковић је узео „свети грал" светског тениса.

Неочекивано. највећа препрека Ђоковићу био је Швајцарац Станислас Вавринка са којим се српски тенисер сусрео у четвртфиналу. У епском петом сету Ђоковић је победио са 12:10. Пре тога пред Нолетом су падали Метију, Харисон, Штепанек, у полуфиналу поклекао је Бердих, док је у финалу, након изгубљеног првог сета, Ноле савладао Ендија Мареја са 3:1.

Почетком фебруара Ђоковић је био са репрезентацијом у Белгији где је у мечу Дејвис купа, без већих проблема савладао Рохуса са 3:0.

Одмах након Белгије, наредна станица на АТП туренији био је Дубаји (турнир 500) где је Ђоковић тријумфовао четири пута у последњих пет година. Српски тенисер се прошетао Дубаијем где у пет мечева није изгубио ниједан сет. Пред Нолетом су поклекли Виктор Троицки, Роберто Батиста Агут, Андреас Сепи, Хуан Мартин дел Потро и Томаш Бердих. Тако је Ноле повратио титулу коју је прошле године узео Роџер Федерер.

Селидба на амерички континент није пријала српском тенисеру. На турниру у Индијан Велсу где је Ђоковић засутављен у полуфиналу од Хуан Мартина дел Потра. Пре тога Ноле је савладао Фоњинија, Дмитрова, Кверија и Цонгу. Тај турнир на крају је освојио Рафаел Надал који је тако почео повратак на тениски престо.

Ипак, први већи губитак бодова Ноле је имао на турниру у Мајамију где је тријумфовао претходне две године. Српски тенисер је неочекивано поражен у четвртом колу од Томија Хаса. Немачки тенисер неочекивано је, без већих проблема савладао Ђоковића са 2:0, по сетовима 6:2, 6:4. На турниру је на крају тријумфовао Енди Мареј који је у финалу савладао Давида Ферера.

Повратак на победничке стазе Ноле се вратио у градићу Бојси у држави Ајдахо где је поново предвоио репрезентацију Србије у Дејвис куп мечу против Сједињених Америчких дрћава. Са победама против Изнера и Кверија Ноле је донео два битна бода у тријумфу над Американцима.

Повратак на европски континент на почетку је пријао српском тенисеру. На турниру у Монте Карлу Ђоковић је успео да прекине осмогодишњу доминацију Рафаела Надала. Ђоковић је редом низао победе против Јужног, Монака, Ниеминена и Фоњинија. У финалу српски тенисер глатко је победио Надала са 2:0, по сетовима 6:2, 7:6.

Ипак, прави шок је уследио недељу дана касније у Мадриду када је Ђоковић већ у првом мечу (друго коло) поражен од Бугарина Григора Димитрова. И овде је српски тенисер изгубио велики број бодова, а да ствар буде гора по њега, турнир у Мадриду освојио је Рафале Надал који је направио још један велики корак ка првом месту.

Ни престоница Италије није пријала српском тенисеру који је тамо неочекивано стигао само до четвртфинала. Годину раније Ђоковић је стигао до финала где је поражен од Надала, тако да је четвртфинале представљало нови губитак бодова. Ђоковића је у четвртфиналу зауставио Томаш Бердих који је тријумфовао са 2:1, по сетовима 6:2, 5:7, 4:6. Турнир у Риму освојио је Рафаел Надал који је без веће муке у финалу савладао Роџера Федерера са 2:0 по сетовима 6:1, 6:3. Шпанац је тако одбранио битне бодове које је освојио и прошле године када је тријумфовао у Риму.

Ролан Гарос донео је први директан судар Ђоковића и Надала на грен слемовима у 2012. години. Ђоковић је добио мечеве Гофина, Пеле, Димитрова, Колшајбера и Хаса. У полуфиналу сачекао га је „краљ шљаке". у Новом епском мечу у пет сетова бољи је био Надал који је тријумфовао са 3:2, по сетовима 4:6, 6:3, 1:6, 7:6, 7:9. Наравно, у финаллу Ролан Гароса доминацију је потврдио Рафаел Надал који је без муке савладао земљака Давида Ферера.

Након Ролан Гароса уследила је селидба на Острво где је на реду био најпрестижнији грен слем, Вимблдон. И овде је Ђоковић играо добро, али остао је без титуле. Српски тенисер је на путу до финала победио Мајера, Рејнолдса, Шардија, Хаса и Бердиха и на тим мечевима није изгубио ни сет. Онда у полуфиналу уследила је маратонска борба у пет сетова против Дел Потра. Српски тенисер је тријумфовао резултатом 7:5, 4:5, 7:6, 6:7, 6:3. У финалу Ђоковића је чекао мотивисани Енди Мареј који је други пут добио прилику да постане први Британац након дуго времена који би освојио Вимблдон. За разлику од прошле године када је Федерер био бољи од Мареја, шкотски тенисер своју шансу је искористио против Ђоковића. У само три сета Мареј је савладао Ђоковића резултатом 6:4, 7:5, 6:4.

Нова селидба на амерички континент почетком августа донела је нове проблеме Ђоковићу. На Роџерс купу у Монтреалу, који је Ђоковић освојио претходне две године, српски тенисер елиминисан је у полуфиналу. Бољи од Ђоковића био је Надал који је на крају у финалу савладао Раонића и направио можда и кључни корак у повратку на врх.

Недељу дана након Роџерс купа Ђоковић је нове бодове изгубио на Мастерсу у Синсинатију где је прошле године играо финале. Овога пута српски тенисер заустављен је у четвртфиналу од стране Џона Изнера. Наравно и ову шансу искористио је Надал који је освојио турнир победивши управо Изнера у финалу.

Врхунац друге америчке турнеје окончан је Отвореним првенством Америке. И овде је Новак, као и прошле године, стигао до финала. На том путу низао је тријумфе против Беранкиса, Бекера, Соузе, Гранољера у Јужног. У полуфиналул поново га је чекао Вавринка и поново је било потребно пет тешких сетова да Новак елиминише швајцарског тенисера. У финалу дошло је до новог окршаја Ђоковића и Надала, и овај дуел припао је шпанском тенисеру. Надал је тријумфовао резултатом 3:1, по сетовима 2:6, 6:3, 4:6, 1:6.

Већ тада је било јасно да ће тениски престо ускоро држати Надал. Ипак, Ноле се у преосталим турнирима побринуо да Шпанац не заврши тријумфално 2013. годину. Након дела сезоне у којем је Надал доминирао, Ђоковић даје узвратни ударац.

Ноле је прво предводио Србију у битном мечу полуфинала Дејвис купа против Канаде где је савладао Поспишила и Раонића.

На Чајна опену(турнир из категорије 500) Ноле брани титулу и тријумфуле четврти пут у последих пет година. Победом у полуфиналу над Бердихом, Надал не само да се пласирао у финале, већ је коначно избио и на прво место АТП листе, први пут након 2011. године. Ипак, Ђоковић је Надалу покварио славље јер је у финалу савладао Шпанца са 6:3, 6:4. Чини се да је губитак првог места додатно мотивисао Ђоковића који је маестрално играо до краја сезоне. Од када је Надал преузео прво место, Ноле није дозволио Шпанцу да узме ниједан турнир.

Почетком октобра српски тенисер брани титулу и на Мастерсу у Шангају. На том турниру Ђоковић је нанизао победе против Гранољера, Фоњинија, Монфиса, Цонге и у финалу против Дел Потра. Победничку серију Ђоковић је продужио и на Мастерсу у Паризу где је редом побеђивао Херберта, Изнера, Вавринку, Федерера и у финалу Ферера.

На финалном АТП турниру у Лондону Ђоковић, потврђује доминацију и тријумфално завршава сезону. У О2 арени и Лондону Ђоковић је бриљирао. Српски тенисер је у тешкој групи победио Федерера, Дел Потра и Гаскеа док је у полуфиналу савладао Вавринку. У последњем директном дуелу у сезони Ђоковић је прегазио Надала са 2:0 по сетовима 6:3, 6:4.

Рачунајући Дејвис куп, од пораза у финалу Отвореног првенства Америке. Ђоковић је нанизао 22 победе и освојио четири титуле. Ове сезоне српски тенисер је, укључујући мечеве Дејвис купа остварио 72 победе док је имао само седам пораза. Српски тенисер је играо девет финала на турнирима и имао је седам победа и два пораза. Против првих десет тенисера на АТП листи Ноле је имао скор од 26 победа и шест пораза (79 одсто).

И поред губитка првог места, са седам освојених титула (једним грен слемом) 2013. година била је веома успешна за Новака Ђоковића.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се