Читај ми!

Рафин срећни број 13

Ђоковић - Надал 1:3 (2:6, 6:3, 4:6, 1:6) Рафаел Надал освајач је овогодишњег Ју-Ес опена. После велике борбе и атомског тениса, Шпанац је савладао Новака Ђоковића и освојио 13. грен слем у каријери. Велики број грешака и неискоришћене прилике, уз фантастичну игру Надала, коштале су Новака нове титуле.

Најбољи тенисер света Новак Ђоковић није успео други пут у каријери да освоји Ју-Ес опен, пошто је у финалу турнира у Њујорку изгубио од Шпанца Рафаела Надала са 6:2, 3:6, 6:4, 6:1.

Ђоковић и Надал су публици у Њујорку приредили још један епски меч који ће се дефинитивно дуго памтити. У појединим моментима ниво тениса који су играли Шпанац и Србин био је готово перфектан, као да се радило о некој видео игрици, а не "само" о два најбоље рангирана играча света.

Ипак, Надал је показао да је у овом тренутку у бољој форми, иако остаје утисак да је Ђоковић у трећем сету, код вођства од 2:0 пропустио сјајну прилику да потпуно преузме контролу над мечом и трасира пут ка победи.

Од средине трећег сета шпански тенисер је играо све боље, ударао лоптицу јаче и прецизније, а Ђоковић, очигледно деконцентрисан, правио грешке у серијама.

Надалу је ово друга титула на Ју-Ес опену, а претходну је освојио 2010. године. Ђоковићу, који има један трофеј на Флешинг Медоузу, ово је било пето финале у Њујорку у каријери.

"Желим да честитам Рафи, био је превише добар и заслужио је да освоји трофеј. Била ми је част борити се за овај трофеј, вратићу се следеће године, хвала вам свима на подршци", достојанствено је, као и увек, пораз прихватио Ђоковић.

Шпански тенисер је истовремено забележио 22. победу у 37. дуелу са Ђоковићем.

"Сви у мом тиму знају колико ми је значио овај трофеј. Нико као Новак не уме да подигне моју игру. Новак је заиста фантастичан и сигуран сам да ће остати упамћен као један од најбољих тенисера у историји", рекао је нови шампион Њујорка Рафаел Надал, који је победу доживео изузетно емотивно.

Упркос поразу, Ђоковић је пласманом у финале до даљег сачувао прво место на АТП ранг листи, али ће Надал сада имати мали заостатак за српским тенисером.

Овако је текао меч:

02.36 - Све је готово, Надал је краљ Њујорка! Шпанац није дозволио Ђоковићу да се врати у меч и осваја своју 13. грен слем титулу у каријери. Ђоковић одличан, али су га грешке и неискоришћене брејк шансе коштале титуле и шансе да се учврсти на првом месту АТП листе. Надал, на крају, осваја трофеј, Ђоковић, за утеху, остаје светски "број један".

02.30 - Надал прави још један брејк у четвртом сету и сервира за победу. Ђоковић је својим грешкама омогућио Шпанцу да стекне велику предност. 

02.15 - Надал осваја свој сервис и води са 3:0 у четвртом сету. Истекла су три сата игре на Артур Ешу. 

02.11 - Изгледа да су пропуштене прилике у претходном гему утицале на Ђоковића. Надал користи трећу везану брејк лопту и води са 2:0 у четвртом, надамо се не и последњем, сету. 

02.07 - Рафаел Надал и у првом гему четвртог сета спасава две брејк лопте и води са 1:0. Ђоковић не успева да материјализује одличну игру на Надалов сервис брејком, сада сервира за изједначење у сету. 

01.56 - Ђоковић губи свој сервис када је то било најопасније. Надал се волшебно вратио у трећи сет и, највише захваљујући грешкама Ђоковића, поново води у великом финалу. Шпанац осваја трећи сет резултатом 6:4.

01.49 - Новак Ђоковић пропушта велику прилику и не користи три везане брејк лоте. Надал води са 5:4 у трећем сету, српски тенисер сервира за останак у сету. 

01.30 - Биће ово дугачак меч! Надал враћа брејк и неизвесност у трећи сет. 

01.14 - После тачно два сата игре на Артур Ешу, Ђоковић у трећем сету води против Надала са 2:1, уз брејк предности.

01.00 - Новак користи психолошку предност након освојеног сета и већ на почетку трећег дела меча поново одузима сервис Надалу.

00.54 - Новак осваја други сет. Још један тежак сервис гем је одиграо, више психички, него по дужини трајања, али се на најбољи могући начин вратио у меч - 6:3.

00.50 - Још један фантастичан гем. Новак успева још једном да направи брејк у другом делу игре и сада сервира за изједначење у сетовима. 

00.37 - Невероватно! Таман када смо помислили да је Новак нашао праву игру за Шпанца, Надал узвраћа брејком и враћа егал у други сет. 

00.32 - Фантастичан поен одиграли су Ђоковић и Надал, разменили су чак 54 ударца! Српски тенисер осваја маратонски поен и стиже до првог брејка у мечу.

00.21 - Ни после четири одиграна гема у другом сету нема брејка... 

00.12 - Велика штета! Ђоковић не користи две везане брејк лопте, Надал тешком муком осваја свој сервис гем. Новак је имао прилику да већ на старту другог сета притисне Шпанац.

00.02 - Други сет поново почиње сервисом Новака Ђоковића. Српски тенисер сигуран на свом сервису, има почетну предност у другом делу меча.

23.56 - Рафаел Надал осваја први сет у великом финалу. Без већих проблема, Шпанац са 6:2 задаје први ударац у мечу, очекујемо одговор Новака Ђоковића.

23.50 - Још један лош сервис гем Новака Ђоковића. Надал прави брејк без изгубљеног поена и у наредном гему сервираће за освајање првог сета - много брже него што се очекивало. 

23.46 - После два нешто дужа гема, виђена су и два брза. И Ђоковић и Надал прилично лако освајају своје сервис гемове, Шпанац и даље има брејк предности - 4:2.

23.40 - Још један дугачак гем на почетку меча. Велика борба, Новак је имао прилику да се одмах узврати противнику истом мером, ипак, Надал осваја свој сервис гем. 

23.30 - Прва два гема освајали су тенисери који су сервирали. Ипак, већ у трећем гему, Новак губи свој сервис и Надал има почетну предност.

23.11 - Почиње меч између Новака Ђоковића и Рафаела Надала, на Артур Еш стадиону у Њујорку. Први на сервису је најбољи тенисер света, који ће имати велику подршку српских навијача.

Новак Ђоковић и Рафаел Надал играју финале америчког грен слема. Меч, који је пре самог почетка проглашен за један од највећих у овој сезони, даће одговор на питање ко је од двојице врхунских тенисера бољи у овом тренутку.

Ђоковић јури свој седми грен слем трофеј, Надал за тринаести. Последња два меча у сезони добио је Надал, који, чини се, никада није био у бољој форми.

Ђоковић је и у Њујорку, као и небројено пута до сада показао да је најбољи када је најтеже, у полуфиналу против Вавринке „преживео" је много тога и сигурно је да жели против Надала да потврди прво место на АТП листи