Незаборавни моменти на Вимблдону (други део)

У историји Вимблодона дужој од једног века овековечени су многи незаборавни тениски моменти. У наставку серијала британског „Дејли Мејла" под називом „Golden Years Wimbledon Special" из архива су извађене старе и ретке фотографије на којима су овековечени неки од легендарних момената на најпрестижнијем грен слему.

Темпераментни Џон Мекинро често је знао да прави шоу на терену, не само добром игром већ свађама са судијама и противницима. Освајач три вимблдонске титуле на фотографији из 1980. године свађа се са судијом на мечу против Џимија Конорса. Конзервативна лондонска публика не само што није замерала Мекинроу овакве изливе беса, већ се бескрајно забављала када је темпераментни Американац улазио у свађе се судијама.

На фотографији из 1948. године види се детаљ финала на Централном терену између Американца Боба Фалкенбурга и Аустралијанца Џона Бромвича. Фалкенбург је после велике борбе у пет сетова савладао Бромвића и освојио вимблдонску титулу.

Још једна вимблдонска и тениска легенда, Пит Сампрас, ухваћен на фотографији из 1998. године  како баца мајицу у публику након што је у финалу савладао Горана Иванишевића. Од осам турнира Сампрас је освојио седам Вимблдона. Иако се мислило да овај рекорд дуго неће бити достигнут, Роџер Федерер је успео да такође седам пута освоји Вимблдон, а имаће још неку годину шансе да обори Сампрасов рекорд.

Аустралијанац Пат Кеш је у финалу Вимблдона 1987. годинe савладао Ивана Лендла. На фотографији са тог финала види се тренутак када се Кеш пење на трибине да победу прослави заједно са тренером и породицом. Кеш је управо започео ову традицију коју је након њега усвојило доста тенисера, да се пењу на трибине и прославе титулу и тријумф са најближима. Занимљиво је да Лендл, и поред осам освојених грен слемова никада није освојио Вимблдон.

Америчка тенисерка Били Џин Кинг (касније Били Џин Мофит) на фотографији из 1965. године види се детаљ са полуфиналног меча. Кингова је те године, и још пет пута освајала Вимблдон. Ова тенисерка је заједно са титулама у дублу освојила укупно 39 грен слем титула (12 у синглу, 16 у дублу и 11 у микс дублу). Ова тенисерка је била чврст заговорник једнакости полова, а у мечу под називом „Борба полова" Кингова је савладала некадашњег шампиона Бобија Ригса који ју је у 55. години изазвао.

Једна од посебнсти Вимблдона је и атмосфера ван терена. На фотографији из 1950. године виде се људи како чекају у реду да уђу на Централни терен где су финални меч играли Американац Баџ Пети и Аустралијанац Френк Седгман. За то време публику је забављао гитариста. У финалу је тријумфовао амерички тенисер у четири сета.

На фотографији из 1959. године види се комплекс „Ол Ингланд клаба" (All England Club) са Централним и осталим теренима. Изнад Централног терена налази се Терен број један, док се до њега налази Терен број 2 који је познатији под надимком „Гробље шампиона".

Киша је један од заштитних знакова Вимблдона. Тако је било од када је турнир насто до данас, без обзира што је Централни терен коначно добио покретни кров. На фотографији из 1938. године види се гледалац који пркоси јакој киши и чека да се дуел настави.

На фотографији из 1957. године виде се две даме како пију чај док чекају у реду да уђу на терен и гледају финални меч између аустралијских тенисера Лија Хода и Ешлија Купера. Финале није било превише узбудљиво јер је Ход меч добио са 3:0, по сетовима 6:2, 6:1, 6:2.

Британска поп звезда која је добила титулу сера, запањила је све 1996. године када је у паузи због кише узео микрофон и запевао старе хитове. Подршку Ричарсу дале су Мартина Навратилова и Кончита Мартинез. Британски певач је тако увесељавао публику и помогао јој да заборави на кишу и натопљени терен.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара