Читај ми!

Новаче, срећан рођендан!

Новак Ђоковић је, прослављајући 26. рођендан, још једном истакао да му је, осим спортског успеха, изузетно битно да Србију у свету представља у најбољем светлу и позвао и друге да му помогну у тој мисији.

Најбољи тенисер света Новак Ђоковић прославља 26. рођендан. Иако је данас светски познат, Новак је поручио да никада неће заборавити одакле долази и да чини све да промени лошу слику Србије, коју су светски медији створили у последњих 20 година.

"Био сам млад и требало ми је времена да схватим озбиљност ситуације у мојој земљи, посебно након рата. Било је много економских и политичких проблема последњих 10 година, стандард је веома низак и људи пате. Због свега тога покушавам да Србију представим на најбољи могући начин и покажем да ми имамо много позитивних ствари да понудимо, не само негативних. Али то је процес, и ја не могу да будем једини који то ради, потребно је још људи. Када се говори о Србији, главни циљ медија је истицање негативне стране. Насиље, криминал... Ја се са тиме не слажем и желим то да променим", рекао је Ђоковић у разговору, вођеном у Монте Карлу, непосредно након што је освојио мастерс у граду у којем живи.

Он је признао да би понекад волео да има више приватности, али да се осећа благословено јер би многи волели да су на његовом месту.

На питање да ли је некада осетио притисак јер долази из Србије, рекао је:

"То је добро питање. Сећам се - када сам путовао са оцем док сам играо јуниорске турнире, људи су углавном били чудни према нама када би чули одакле долазимо. То је било веома ружно осећање, пре свега јер људи не би требало да имају предрасуде. Али разумео сам јер се тада стварала лоша слика о Србији. Полако сам почео то да мењам јер су људи заволели мене и моју породицу. Било ми је важно да покажем да су Срби добар народ".

Српски тенисер је објаснио зашто је на финални меч Ју-Ес опена 2011. године, када је освојио турнир, изашао са капом њујоршких ватрогасаца, који су страдали у нападима Ал Каиде на тај град 11. септембра 2001. године.

"Да, да, то је осетљива тема, због односа САД и Србије. Американци су деведесетих година водили рат против Србије, али нећу да улазим у то. Немојте судити људима, ја немам предрасуде, имам много пријатеља у Америци. Желео сам да покажем саосећање са жртвама. Ја знам како је упознати људе који су остали без својих најближих, а и како је то када хоће да униште твоју земљу. Мислим да је тада био прави тренутак за то", поручио је Ђоковић.

Он се између осталог дотакао и ривалства са Рафаелом Надалом и Роџером Федерером. Није се сложио са констатацијом легендарног америчког тенисера Џимија Конорса да је то ривалство "мекано". На њега је, од многобројних познатих личности које је упознао, најјачи утисак оставио музичар Сантана.

Број коментара 15

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 21. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара