Читај ми!

Кроз пакао до четвртфинала

Више од пет сати било је потребно Новаку Ђоковићу да савлада Станисласа Вавринку у осмини финала Отвореног првенства Аустралије. Српски тенисер добио је тениски маратон са 3:2, по сетовима 1:6, 7:5, 6:4, 6:7 (7:5), 12:10. У четвртфиналу Ђоковић ће играти против Чеха Томаша Бердиха.

Новак Ђоковић био је актер још једног епског тениског меча на Отвореном првенству Аустралије. У осмини финала првог гренд слема српски тенисер је после пет сати и два минута борбе савладао Станисласа Вавринку са 3:2, по сетовима 1:6, 7:5, 6:4, 6:7, 12:10.

Не памти се да је Ђоковић икада имао толико муке у тако раној фази неког гренд слема, колико је имао у мечу са изузетно расположеним Вавринком. Чинило се данас да би први рекет света на крај лакше изашао са Федерером него са његовим земљаком Вавринком.

Од самог почетка меча видело се да ће ово бити паклена битка. Српски тенисер је експресно поражен у првом сету са 6:1, што је један од најгорих гемова које је одиграо после дужег времена.

Ни у другом сету Ђоковићу се није писало добро. У једном тренутку српски тенисер је губио са 4:1, потом и 5:2, али успео је да побољша игру и са пет везаних гемова добије тај сет са 7:5.

У истом ритму први рекет света наставио је и у трећем сету. Ноле је одмах на старту направио брејк, али је већ у наредном гему узвратио Вавринка и одузео сервис српском тенисеру. После велике борбе, у којој су оба тенисера држала своје сервисе, први је попустио Вавринка који је у деветом гему поново изгубио сервис. У наредном гему на свој сервис Ђоковић је рутински привео крају сет који је добио резултатом 6:4.

За разлику од прва три сета у четвртом није виђен ниједан брејк. До самог краја оба тенисера су, са мање или више потешкоћа, држали свој сервис тако да је побендика одлучивао тај брејк. Кључан моменат догодио се на самом почетку тај брејка када је Вавринка направио два мини-брејка што му је било довољно да освоји тај гем и сет освоји резултатом 7:6 /7:5/.

Онда је дошао последњи, пети сет, у којем није више било тај-брејкова. У невероватној борби, која је трајала пуна 104 минута, Ђоковић је једва успео да тријумфује. Тај део игре лоше је почео за српског тенисера који је одмах изгубио свој сервис. Ипак, већ у наредном гему Ноле је узвратио брејк. Од тог момента, све до 22. гема у овом сету, брејкова није било. Најближи брејку био је Вавринка који је у деветом гему, при резултату 4:4, имао четири брејк лопте, од тога две везане. Ипак, Ноле је успео да се извуче из веома неугодне ситуације.

Након тога, гем за гемом, оба тенисера су била сигурна на свој сервис. Тек је у 22. гему, при вођству Ђоковића од 11:10, Вавринка попустио. Иако је и ту имао сигурно вођство од 40:15, и био већ сигуран у освајање гема, Ноле је прво дошао до изједначења, а затим и до вођства. Вавринка се неколико пута извлачио из невероватних ситуација, спасавао меч лопте, али српски тенисер је на крају ипак сачувао концентрацију и дошао до кључног брејка и гема за победу у осмини финала.

Противник Ђоковића у четвртфиналу биће Чех Томаш Бердих.

Број коментара 29

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 02. јун 2024.
27° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије