Чеси су владари светског тениса

Сви турнири имају својих чари, али ништа не може да се пореди са тријумфом у мајици са националним обележјима. Тениску 2012. која је управо завршена, обележили су тенисери и тенисерке из Чешке. Имају светску титулу у обе конкуренције.

Почетком новембра, Квитова, Шафарова, Храдецка и Хлавачкова одбраниле су трон у Фед купу заузет прошле године у Русији. Сада се добиле прилику да славе на свом терену, у Прагу. На жалост, поражени тим у финалу била је Србија.

И није то био први пораз неког српског тима у истој тој О2 Арени. У Априлу је, у четвртфиналу Дејвис купа, тандем Бердих - Штепанек био бољи од изабраника Богдана Обрадовића. Није било Ђоковића, али далеко од тога да Чеси нису заслужили победу.

Пре Србије била је Италија, након Србије Аргентина. Победа у Буенос Аиресу вратила их је још једном у Праг који је заменио Остраву, традиционални град домаћин претходних година. Ако је до града и до дворане, онда су Чеси направили прави потез.

Прашка арена можда је допринела добрим резултатима, али није била пресудна. Ако је неком пласман Чеха у финале изненађенје, онда само треба поменути да су у последње четири године имали једно полуфинале и два финала, укључујући и тек завршено.

2009. су у борби за „салатару" глатко поражени у Барселони од Шпаније, која је најдоминантнија репрезентација у 21. веку, и где год да игра носи улогу фаворита. Чеси су добили прилику за реванш. И то какву. Шпанија се за Праг спремала без Рафаела Надала који је већ дуго ван терена због повреде. И поред тога, са Ферером и Алмагром на једној, и Бердихом и Штепанеком на другој страни, шансе су биле 50:50. Додатни притисак носио је и податак да је ово било стото финале престижног тениског такмичења.

Без обзира на чињеницу да се играло на тврдој подлози, Давид Ферер је потврдио да је једнако добар и на шљаци и на бетону и да је најбољи међу поменутима. Слаба карика „Црвене фурије" био је Николас Алмагро. Првог дана добио га је Бердих, који није искористио прилику да донесе свом тиму и коначно славље. Ферер је финале довео до петог, одлучујућег меча. Или је можда одлука пала дан раније.

Јарослав Навратил је ризиковао када је на терен у дублу послао двојац који мора да игра и сингл мечеве, али је знао и колико тај поен вреди. Бердих и Штепанек су потврдили квалитет против Лопеса и Гранољерса и тако омогућили себи две меч лопте у недељу.

Прву није искористио Бердих, али је зато велико славље припремио Штепанек. Пети меч у стотом финалу дејвис купа. Шта ту има да се каже осим да је било четири сата одличног тениса, нестварно добрих потеза, одраних колена и лактова, много буке, неизмерне туге, радости... Па ако сте пропустили...

Чешка је 32 године чекала други тријумф у овом такмичењу. Први од када се одвојила од Словачке. Борбено, храбро и помало срећно, али заслужено. Такав је спорт.

Сезона је и званично готова. На заслужени одмор се иде до нове године, а нови век Дејвис купа почиње већ првог дана фебруара када ће Чеси одбрану титуле почети у Женеви против Швајцарске.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара