Читај ми!

Путин показао моћ на отварању Игара

Светски медији једногласно процењују да је церемонија отварања Зимских олимпијских игара у Сочију послужила Владимиру Путину да покаже Русију као "пробуђену суперсилу". Била је ово историја на руски начин. Није било сумње ко је био главни глумац на сцени, преноси британски "Дејли мејл".

Зимске Олимпијске игре отворене су у петак увече у Сочију, а светски медији сложни су у оцени да је спектакуларна церемонија показатељ снаге и моћи председника Русије Владимира Путина.

Медији углавном позитивно оцењују отварање најскупљих игара у историји, у које је уложено више од 50 милијарди долара, иако је техника заказала, па је један од олимпијских кругова остао без пламена (случајно или не, то је био баш онај круг који представља Америку).

Запањујућа представа која је гледаоце вратила кроз векове руске историје деловала је епски, пренео је „Сиднеј морнинг хералд".

Игре је на олимпијском стадиону Фишт пред 40.000 гледалаца отворио Путин након обраћања председника Организационог комитета Сочи 2014 Дмитрија Чернишенка и председника МОК Томаса Баха.

Прошла ноћ за Русију означава оживљавање постсовјетске моћне државе, која је после две деценије сумње и малодушности уверена у прво место на табели, нагласио је Џонатан Меквој из британског „Дејли мејла".

"Била је ово историја на руски начин. Није било сумње ко је био главни глумац на сцени. Ако неко није схватио поруку, светла у његовом боксу остала су укључена, док су остала била угашена", написао је Меквој.

"За председника Путина била је ово прилика да покаже Русију као опорављену супер силу, али његови напори су наишли на велики број проблем,а као што су критика геј заједнице, удружења за заштиту људских права, чак и активиста за права животиња", написао је „Тајмс".

Извештач француског „Л'Екипа" приметио је да су "као ретко када Олимпијске игре биле овако персонализоване", називајући Владимира Путина "царем Кремља".

"Представа је била велика и скупа за Зимске олимпијске игре", пренела је италијанска „Ла стампа".

Церемонија је завршена паљењем олимпијског пламена, што су учинили Ирина Родњина и Владислав Третјак, легендарна клизачица и један од најбољих хокејашких голмана у историји.

"Отварање је значајан моменат за председника Путина да оживи велику нацију", написао је јапански „Јомиуру шимбун".

Са друге стране, руски медији свечаност у Сочију описали су као бајку и "буђење поноса целе нације".

"Осећај јединства, моћи и величине. Недостајало нам је ово толико година. Јуче смо га поново осетили", пренео је московски „Комсомолец".

Зимске Олимпијске игре у Сочију трајаће до 23. фебруара.

Број коментара 39

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 29. мај 2024.
24° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије