Читај ми!

Бразилке шампионке, сребро за Србију!

Србија - Бразил 20:22 (11:13). У дуелу два тима која су највише показала на планетарном шампионату, успешније су биле Бразилке и освојиле златну медљу. Српске девојке ће ипак морати да се задовоље другим местом, које је велики успех за наш женски рукомет. Нови рекорд по броју гледалаца у Арени - 19.467!

Женска рукометна репрезентација Бразила освојила је у недељу увече у Београду златну медаљу на Светском првенству, пошто је у финалу савладала Србију са 22:20 (13:11).

Најефикаснија у репрезентацији Бразила била је Александра До Насименто са шест голова, док су Фернанда да Силва и Ана Родригес постигле по четири.

У репрезентацији Србије најефикаснија је била Драгана Цвијић са пет голова, док су по четрити постигле Андреа Лекић и Сања Дамјановић.

Финални дуел у Комбанк арени одигран је пред 19.467 навијача, чиме је трећи пут у овој седмици оборен рекорд женских шампионата света.

Фудбалска атмосфера чини се да је више утицала на наше него на бразилске рукометашице, које су боље почеле утакмицу и повеле 5:3.

Уследио је период одличне игре репрезентације Србије, која је успела да преокрене резултат и поведе са 8:6, али је у финишу полувремена уследио велики пад и Бразилке су на одмор отишле са два гола предности.

Почетком другог полувремена Бразил је серијом од 3:0 повећао предност на пет голова (16:11), али су изабранице Саше Бошковића, као у четврфиналу против Норвешке, успеле да се врате.

Захваљујући голману Катарини Томашевић, која је у једном нападу Бразила одбранила два седмерца, Србија је смањила заостатак на један гол, а потом је са две играчице мање успела да одигра 2:2, да би у 56. минуту коначно изједначила на 19:19.

Три минута пре краја било је 20:20 и била је то велика прилика да се искористи најпре психолошка, а потом и материјална прдност, јер смо тада добили играча више и велику шансу да потпуно преокренемо резултат.

Нисмо искористили напад, а онда смо примили гол са играчем више, да би Драгана Цвијић потом промашила зицер са шест метара и финале је у наредном нападу решила Родригез голом са девет метара.

Тако је овај величанствени поход српских рукометашица завршен освајањем сребрне медаље, што је успех за анале, који би сада требало искористити за промоцију тог спорта, а нову шансу за доказивање имаћемо већ наредне године на првенству Еропе.

Србија: Томашевић (11 одбрана), Рисовић (6 одбрана), Крпеж 1, Поповић 1, Лекић 4, Живковић 2, Дамјановић 4, Ерић, Рајовић, Огњеновић 1, Филиповић, Нишавић 2, Милошевић, Цвијић 5, Дмитровић.

Бразил: Аренхарт 7, Песоа 4, Дениз, Насцименто 6, Роча, Пиједаде 1, Андраде, Да Силва 4, Родригес 4, Гомез, Соуза, Аморим 3, Нуњез 2, Кошта, Моура, Кавалеиро 2

Бронзану медаљу освојила је селекција Данске која је у борби за треће место савладала Пољску са 30:26.

Србијо буди поносна!

Селектор Србије Саша Бошковић рекао је да је Бразил заслужено освојио Светско првенство, али да је његова екипа другим местом остварила велики успех.

"За нијансу су (Бразилке) биле боље и заслужено победиле. Славићемо, направили смо велики успех. Цела Србија треба да буде поносна", рекао је Бошковић.

Капитен Андреа Лекић казала је да је и тужна и срећна, али и поносна.

"Са једне стране сам тужна, са друге срећна. Поносна сам на свој тим. Спремали смо се за ово цео живот, тужан је начин када завршиш други, али да нам је неко пре такмичења понудио сребро, прихватили бисмо га", рекла је Андреа Лекић.

"Одличан је осећај, верујте ми, иако делујемо мало тужно и истрошено... Желели смо то злато више од свега. Не памти се друго место, увек се памти прво, али ми ћемо сигурно памтити ову сребрну медаљу јер до сада нико ништа није освојио, и стварно треба да се радујемо овом сребру као да је злато", рекла је пивот селекције Србије Драгана Цвијић.

„Срећна сам, нисмо тужне , тек ћемо бити свесне шта смо оствариле. Није мала ствар бити други на свету, наравно увек је боље победити. Једног дана ћемо причати да смо друге на свету. Бразлке су биле боље, у другом полувремену заказао је наш напад", рекла је Сања Дамњановић.

Најкориснија рукометашица Светског првенства, репрезентативка Бразила Едуарда Аморим рекла је да њена екипа није очекивала златну медаљу, али да је прижељкивала.

"Срећна сам због ове златне медаље, остварио ми се сан. Нисмо на почетку очекивали златну медаљу, али медаљу јесмо свакако. Свака девојка у овом тиму је ово заслужила. Поносна сам што сам део овог тима", рекла је Аморим.

Бразил је у финалу Светског првенства савладао домаћина, репрезентацију Србије са 22:20.

Аморим је честитала репрезентацији Србије на добро организованом турниру и резултату.

19.17 - Леви бек Србије Сања Дамњановић и пивот Драган Цвијић изабране су у најбољи тим шампионата!

19.15 - Коначан пласман на светском првенству, које је од 6. до 22. децембра одржано у Србији: Бразил - златна медаља, СРБИЈА - сребрна, Данска - бронзана, Пољска, Норвешка, Француска, Немачка, Мађарска, Црна Гора, Румунија, Шпанија, Јужна Кореја, Холандија ,Ангола, Чешка, Јапан, Тунис, Кина, Аргентина, ДР Конго, Парагвај, Алжир, Доминиканска Република и Аустралија.

19.12 - Премијер Србије Ивица Дачић честитао је вечерас рукометашицама Србије на великом успеху и освајању сребра на Светском првенству за рукометашице које се играло у Србији, саопштила је Канцеларија за сарадњу с медијима Владе Србије. "У име Владе Републике Србије и у своје лично име искрено вам честитам освајање титуле светског вицешампиона. Показале сте како се игра за земљу и национални тим и доказале снагу српског рукомета", наводи се у Дачићевој честитки. "Својим успехом крунисале сте одличну спортску недељу која је за нама. Надам се да ће ваша посвећеност и такмичарски дух бити узор младим генерацијама. Част је било подржати организацију оваквог такмичења и желим да вам се захвалим на слици коју шаљете о Србији у свет. Желим вам пуно победа у будућности", додаје се у честитки премијера Дачића.  

19.03 - На великом успеху српским рукометашицама је честитао и председник скупштине Србије: "Најискреније вам честитам на успеху који сте постигли, великом труду и упорности. Ваша сребрна медаља је понос свих грађана Србије.  Желим вам још много успеха у краијери", стоји у честитки Небојше Стефановића. 

18.52 - Министар омладине и спорта Вања Удовичић честитао је рукометашицама Србије и стручном штабу на освајању сребрне медаље на Светском првенству. "Велики је успех бити други на свету! Током целог такмичења показале сте како се бори за Србију и величанственим играма све нас учиниле поносним. У име Владе Републике Србије и Министарства омладине и спорта од свег срца вам честитам на освајању медаље", поручио је Удовичић нашим рукометашицама.

Овако је текло велико финале: 

18.46 - Крај! Рукометашице Бразила су светске првакиње! У феноменалном финалу Србија није успела да оставир победу и мора да се задовољи сребрном медаљом - 20:22 (11:13).

18.44 - Бежи противник на два гола предности - 20:22. 

18.43 - Нова предност за Бразилке - 20:21! 

18.42 - Андреа Лекић постиже гол из седмерца за 20:20!

18.41 - Гол предности за Бразил али Србија има играчицу више у 58. минуту - 18:19!

18.38 - Коначно изједначење! Јелена Нишавић са крила доноси поравнање Србији - 19:19! 

18.34 - Голом из контра напада Крпеж доводи Србију на гол заостатка - 18:19! 

18.29 - Србија није искористила два напада за изједначење, да би Бразил у наредном нападу поново дошао до плус два - 17:19.

18.27 - У наредном нападу Живковић постиже гол у нападу са 4 рукометашице - 15:16!

18:25 - Са две рукометашице више, Бразилке постижу гол са крила за 14:16 у 44. минуту меча.  

18.23 - Два везана гола наших девојка за минус један - 15:16. Велика борба и велика бука у Арени! 

18.17 - После девет минута игре у другом полувремену, Србија је у минусу од три гола - 13:16. 

18.13 - Тек у петом минуту наставка наше девојке постижу гол за 12:16. 

18.09 - Стегнуте су српске рукометашице на старту другог дела, направиле су неколико грешака у додавањима и одбрани. Бразил води са 11:15. 

18.06 - Почело је друго полувреме финала, са вцентра су кренуле рукометашице Србије. 

17.52 - Завршено је прво полувреме великог финала - Бразил после 30 минута води са 11:13. У веома изједначеном и борбеном првом делу, Бразилке су предност стекле на самом крају полувремена бољом игром са мање грешака од наших девојака.

17.50 - Стале су српске рукометашице и шест минута нису постигле погодак док Насименто реализује два седмераца за највећу предност Бразила - 10:13. 

17.45 - Након неколико промашаја наших девојка, Бразил је поново у предности - 10:11. Нешто лошији период у игри нашег тима. 

17.39  Србија се одбранила са играчицом мање али на истеку те казне судије досуђују седмерац за Бразил који Насиментзо претвара у погодак за 8:8. Већ у наредном нападу Драгана Цвијић постиже гол са 6 метара за ново вођство - 9:8. Сјајна утакмица за сада, веома борбена и квалитетна - достојна финала СП. 

17.36 - Период меча када се игра "гол за гол". Србија има минималну предност - 8:7. 

17.33 - Први гол за Андреу Лекић који Србији враћа вођство - 7:6 у 15. минуту финалног меча. 

17.30 - Прво вођство за наш тим - Драгана Цвијић је реализовала седмерац за 6:5! 

17.26 - Два везана поготка за наше девојке којим стижу до поравнања резултата - 5:5. Катарина Томашевић није почела као што смо од ње навикли и селектор Бошковић на гол нашег тима шаље Јовану Рисовић. 

17.24 - Драган Цвијић постиже гол у нападу са играчицом више и смањује на 3:4. Међутим, наше девојке примају са бројчаном предношћу - 3:5. 

17.21 - Родригез постиже трећи гол за Бразилке али узвраћа Сања Дамњановић и смањује на 2:3. 

17.20 - Након што су наше девојке промашиле у контра нападу, Да Силва постиже нови гол - 1:2. 

17.19 - Први погодак за нашу селекцију са црте постиже Драгана Цвијић - 1:1. 

17.18 - Први погодак у финалној утакмици са крила постиже Да Силва - 0:1. 

17.15 - Почело је велико финале! Први напад имају рукомтешице Бразила. Оргромну буку праве навијачи у Арени. 

17.11 - Феноменална атмосфера у препуној Арени. Поново је оборен рекорд по броју гледалаца на СП у рукомету за жене - око 20.000 присутних у највећој балканској дворани.

17.08 - Рукометашице Србије и Бразила изашле су терен. У току је званично представљање. 

17.00 - Још 15 минута остало је до почетка великог финала а београдска Арена је већ пуна. Мечу ће присуствовати премијер и председник Србије - Ивица Дачић и Томислав Николић, као и министар омладине и спорта Вања Удовичић.

16.22 - Рукометашице Србије овацијама су данас дочекане испред Београдске арене, где ће од 17.15 играти финале Светског првенства против Бразила. Аутобус који је превозио рукометашице Србије поздравио је велики број навијача који су се окупили испред северне трибине "наоружани" заставама Србије, дресовима и шаловима репрезентације. За сада око Арене нема велике гужве, а полиција прилаз улазима хали дозвољава само онима који имају карте. Око Арене се могу видети аутобуси и аутомобили којима су на финале дошли навијачи из свих крајева Србије. Карте за финале су распродате јуче, а два сате пре почетка утакмице
код препродаваца могле су се купити по ценама и до 3.000 динара, али их је и код њих све мање.

16.10 - Рукометашице Данске освојиле су бронзану медаљу на Светском првентству у Србији пошто су у мечу за треће место биле боље од селекције Пољске са 30:26. 

15.20 - На полувремену утакмице за треће место Пољска води против Данске са 15:12. 

14.22 - Андреа Лекић доживела је непријатно изненађење на дан када јој са репрезентацијом Србије предстоји утакмица за титулу светског првака. Њен сајт andrealekic.com накратко су "освојили" албански хакери, уклонили читав садржај и истакли своје пароле, као и црног двоглавог орла. Надамо се да овај "напад" неће утицати на Андреу и да ће она пружити добру партију у освајању златне медаље...

13.40 - Србија заслужила све честитке за организацију првенства света у рукомету за жене, поручено на завршној конференцији за новинаре у Београдској Комбанк арени.

11.50 - „Бразил је у Нишу био бољи, али то не значи да ће победити и данас. Имамо велики мотив, у питању је златна медаља. Желимо да Бразилу вратимо за пораз у Нишу. У нашој репрезентацији је сјајна атмосфера, од првог дана смо били свесни шта нас чека", изјавио је Бошковић."Бразил ће данас бити још бољи, ми такође подижемо форму из меча у меч и очекујем феноменалну утакмицу. Једва чекамо да почне финале које су генерације сањале. Да смо причале о освајању медаље, не би догурале овако далеко. Биле смо скромне, ишле смо корак по корак", истакла је пивот Драгана Цвијић.

10.20 - Селектор женске рукометне репрезентације Србије Саша Бошковић одлучио је да направи две измене пред финале Светског првенства са селекцијом Бразила. Уместо Јоване Стоиљковић и Марије Лојпур у тиму ће бити Марина Дмитровић и Ивана Милошевић.

Број коментара 65

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво