Читај ми!

Оверен пут у Данску

Рукометаши Србије оверили пласман на Европско првенство у Данској победом над селекцијом БиХ од 30:23 (13:12), у мечу последњег 6. кола седме групе квалификација за Европско првенство.

Репрезентација Србије је победом над селекцијом Босне и Херцеговине 30:23 (13:12) у нишком "Чаиру" пред 4000 гледалаца освојила прво место у групи 7 квалификација за Европско првенство у Данској. "Орлови" су добром игром у другом полувремену за десетак минута успели да сломе отпор противника и лако приведу меч крају. Најефикаснији у редовима победника, био је Филип Марјановић са седам погодака, а пратио га је Момир Илић са пет, док је код поражених, бољи од осталих био голман Бењамин Бурић са 12 одбрана, као и Фарук Вражалић са пет погодака.

Свесни да је пласман на Европско првенство у Данску већ готова ствар, српски рукометаши нису ушли у дуел са селекцијом БиХ, која је растерећено заиграла пред пуним трибинама "Чаира". Три гола Србије за вођство 3:1 после само три минута, нису били најава оног што смо гледали у наставку првог полувремена. Напад у режији Илића, Ненадића и Вујина, није имао брзину, ни ефикасност са спољних позиција, а одбрана је често лако падала по средини. То није омогучило ни лаке голове, ни једној ни другој екипи, па се првих петнаестак минута провело у егалу. "Орлови" су имали 6:4, па су Босанци окренули на 6:7 у 16. минуту голом Душка Челице, када је Врањеш затражио минут одмора.

Два минута касније, Мухамед Торомановић је повисио на 8:7 за своју селекцију и означио практично почетак најбољег периода у игри Србије у првом полувремену. У четири минута, изабраници Љубе Врањеша, направили су серију 4:0 и дошли до највећег вођства - 11:8 (23.). Прорадио је пут споља преко Момира Рнића, а и сарадња са "цртом", где је Растко Стојковић везао два гола.

Реаговао је селектор БиХ, Драган Марковић минутом одмора, а бековску поставу освежио уласком , Милаша, Перића и Малиновића, што је дало резултат. Рнић је добио специјалног чувара, напад Србије је поново успорен, а тек га је размрдао најбољи појединац у дресу "орлова", Филип Марјановић , који је постигао свој четврти гол, а тринаести за Србију - 13:11 (29.). На одмор се отишло голом Малиновића, који је подгрејао наде своје репрезентације - 13:12.

Сам говор тела, био је знак да ће "орлови" озбиљније схватити обавезу да пред нишком публиком дају 100% својих могућности. Пар везаних одбрана Дарка Станића, који је на голу заменио Славишу Ђукановића, као и три везана гола Момира Илића, наговестила су бољу игру и резултат домаће репрезентације. Головима Ненадића, Илића и Стојковића, Србија је по први пут дошла до +5 - 21:16 (42.).

Агресивна српска 6-0 одбрана, зауставила је босанске шутере, од којих је једино Марко Панић био каква таква опасност по сјајног Станића. У 48. минуту, Никола Манојловић је повећао на +7 - 24:17, када је победник био практично решен.

Ниш - Хала "Чаир", гледалаца - 4000
Судије: Начевски и Николов (Македонија)
Седмерци: 3(3) - 5(1)

СРБИЈА: Вујин 2/5, Манојловић 2/2, Станић шест одбрана, Илић 5(3)/7, Радивојевић, Продановић 3/4, Стојковић 3(1)/3, Рнић 2/3, Бељански 1/2, Зеленовић 3/6, Радовановић, Марјановић 7/8, Ненадић Д, Ненадић П 2/7, Марсенић 0/1, Ђукановић девет одбрана

БиХ:Вражалић 5/8, Бурић, Панић 3/5, Ефендић, Торомановић 4/5, Дејановић, Челица 2/5, Бурић 12 одбрана, Врањеш 0/1, Малиновић 3/8, Микић 1/2, Милаш 1/2, Чичкушић 2/7, Делић 1/2, Ереш, Перић 1/3

КРЕТАЊЕ РЕЗУЛТАТА: 3:1 (3.) 6:4 (10.) 6:7 (16.) 7:8 (18.) 11:8 (23.) 13:11 (29.) 16:15 (37.) 18:16 (39.) 21:16 (42.) 24:17 (48.) 25:19 (50.) 27:21 (56.)

ИГРАЧ УТАКМИЦЕ: Филип Марјановић (Србија)

Врањеш задовољан пласманом на ЕП, а игром не у потпуности


"Када сам дошао на место селектора, пред нама су биле две утакмице у квалификацијама које смо морали да победимо. Пре свега, она у Русији која је била изузетно тешка јер смо били уморни, као и ова данас против младе селекције Босне (и Херцеговине) пред домаћом публиком. ...још смо 'зелени' и нисам 100 одсто задовољан игром, треба још да учимо", рекао је Врањеш.

"У првом полвремену нисмо играли толико добро, али смо у другом то исправили. Имали смо неколико контри, а то је оно што ја хоћу. Хоћу да играмо модеран, европски рукомет, са брзим центром и контранападом. Задовољан сам пласманом на Европско првенство, али нисам задовољан у поптуности игром", рекао је селектор.

"Европско првенство нас очекује тек за пола године у Данској и будите сигурни да ћемо покушати да направимо ову игру коју ја желим до тог првенства. Знајте да сам ја сигуран да ова екипа може да победи кога хоће, само ако је на прави начин мотивишете и ако су сви играчи здрави", рекао је Врањеш.

Врањесс је рекао и да су га играчи прихватили на најбољи могући начин: "Они су велики колектив, и свих 17 играча који су ту, пажљиво су ме слушали - и они искусни и они неискусни, а то је јако битан фактор за екипу", рекао је Врањеш.

На питање новинара да оцени атмосферу у хали Чаир, он је казао: "Осећам се феноменално, немам шта да замерим навијаццима. Шта виссе, најежио сам се", рекао је Врањеш.

"Не знам стварно шта да кажем... Важно је да смо победили јер смо играли пре свега на резултат. Утакмица је била тешка и напорна пре свега што смо се емотивно испразнили у утакмици са Русијом, а и сезона је на крају, па и немаммо више толико снаге", рекао је Стојковић.

"Хтели смо много више, али једноставно смо уморни, а уз то су услови у хали били лоши. Паркет је био клизав и било је много вруће. И поред свега тога, дали смо наш максимум и драго нам је што смо победили. Публика у Чаиру нас је дочекла сјајно, као и целокупна спрска јавност, а ми смо им узвратили на прави начин, надам се", рекао је голман Дарко Станић.

"Хвала селекцији БиХ на супер утакмици. Можда смо мало изгорели у жељи да се што боље представимо у оваквој феноменалној атмосфери. Услови су били лоши, превише је било вруће и клизаво на паркету. Ипак, ангажованом игром у наставку поправили смо утисак и на крају убедљиво славили", казао је Станић.

Он је казао да се нада успеху репрезентације у Данској. "Надам се да смо кренулу правим путем и да ћемо успети да на Европском првенству начинимо добар резултат", рекао је Станић.

"Поносан сам на себе и саиграче. Дали смо максимум и овде и у Русији, јавност је то знала да цени. Ово је показатељ колико се ова репрезентација воли и прати. Надам се да ћемо кренути правим путем и показати оно што се од нас очекује", изјавио је Станић.

Голман Славиша Ђукановић који је забележио 10 одбрана, рекао је да је презадовољан пласманом на европски шампионат. "Договор је био да одиграмо концентрисано свих 60 минута, то смо и учинили, а то је донело и добар резултат. Презадовољан сам пласманон на ЕП", рекао је Ђукановић.

Голман Босне и Херцеговине Бењамин Бурић позелео је Србији пуно успеха на првенству у Данској.
"Ми смо овде дошли да се боримо као млада екипа, и у томе смо успели у првом полувремену док у другом нисмо имали снаге. Фалили су нам играчи у ротацији, што је Србија искористила на прави начин. Желим им пуно успеха на ЕП", рекао је Бурић.

"Искрене честитке репрезентацији Србје на заслуженој победи, били су бољи у другом полувремену. честитао бих Љубомиру Врањешу на врхунској утакмици и игри на 5-1 одбрану у Русији. Била је то врхунски постављена игра", констатовао је је Марковић, додајући да је Србија вечерас ушла растерећено у утакмицу.

"Ми нисмо имали среће у квалификацијама. После Немачке у баражу за СП 2013. у Шпанији прошлог лета седам-осам играча нам је отишло у Катар и Арабију, па сам био приморан да правим нову репрезентацију. На путу смо сазревања", навео је он.

"Ружно је рећи да си задовољан када изгубиш седам разлике, али могу бити после пораза у Србији и Русији. Наше време долази у наредне две-три године ако наставимо са овим континуитетом. Србији пуно среће, хвала Рукометном савезу Србије на врхунском домаћинству, од хотела до дворане", закључио је Марковић.

 

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво