Спорт и бол

Професионални спорт је тежак, суров и захтеван, па онда није ни чудо што само појединци успеју да досегну неслућене висине. Оно што сваки професионални спортиста зна, то је да издржи ударац, да прегрми бол, да пљуне, опсује и настави меч као да ништа није било.

За рагбисте одавно важи да су неустрашиви спортисти. Они без кацига и штитника немилосрдно јуришају једни на друге. Попуцале аркаде, посекотине на глави, избијени зуби, подливи и хематоми су нешто са чиме се један рагбиста свакодневно суочава. Ако се има све то у виду, онда повреда велшког репрезентативца Џорџа Норта, иако изгледа сурово, није ништа страшна за њега.

Не можемо ни да предпоставимо како се осећао француски рагбиста Винсент Клер под шаком мишићавог Велшанина Сема Варбуртона. Једно је сигурно, и поред све муке, Клер није испуштао лопту.

Ретки су Европљани који разумеју амерички национални спорт, безјбол, али једно је сигурно, нема шта ови момци не би урадили не били сачували, односно освојили базу.

Ако о бејзболу знамо мало, онда је крикет скоро тотална непознаница, бар нама у Србији. Иако у овом спорту играчи имају заштићено лице, остали делови тела су скоро сасвим незаштићени. Додуше, ова повреда какву је задобио Аустралијанац Рик Понтинг је ретка, али и то се догађа.

Бокс мечеви у последње време често знају да буду критиковани да су недовољно квалитетни и досадни, да борци нису довољно срчани, али један поглед на момка из Венецуеле Хорхеа и Линареса и Мексиканца Антонија Демарка говори о њиховој борби.

Већини боксера брада представља "ахилову пету". Прецизан ударац, који не мора да буде превише јак, шаље скоро сваког на под, или га барем добро уздрма. Ударац боксера Шина Монагана прилично је пореметио Антониа Пиетантониа у мечу полутешке категорије.

Дизање тегова није контакт спорт, и такмичар против себе има "само" тежину. Ипак, понекад се испостави да је тежина јача од такмичара. На Олимпијади у Пекингу то се најбоље видело на примеру мађарског дизача тегова Јаноша Барањија, који је доживео тешку повреду када је преценио своје могућности. Ипак, и у овом случају показало се каквог су кова професионални спортисти. После двогодишњег опоравка Барањи се вратио овом спорту и сада изазива и веће тежине.

Скокови у воду су једна од најелегантнијих спортских дисциплина. У овом спорту важна је техника, баланс и прецизност. Када једна од тих ствари закаже, бол је неизбежан.

Уметничко клизање је један од спортова где је техника кључна. Када се то ради у пару, клизачи на леду изгледају невероватно. Иако увек постоји опасност, да у случају најмање грешке дође до пада, правилном координацијом партнера, то је сведено на минимум.

Ипак, нису само падови једина опасност са којима се клизачи и клизачице сусрећу. Некад се грешке дешавају у току најтежих акробација. И поред тога за ове такмичаре не постоји препрека која би их спречила да заврше започети посао.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
21° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се