Читај ми!

Сумо рвачице

Оне су велике, јаке и не шале се. Јапанска борилачка вештина која је доскора била резервисана за мушкарце, све је популарнија и код лепшег пола. Погледајте слике најбољих светских сумо рвачица.

Више не постоји спорт у којем не учествују жене. Даме су одавно прихватиле фудбал, нешто касније бокс, а све популарније су и у ултимејт фајту.

Један од опследњих спортова који је "освојио" лепши пол јесте сумо рвање. Традиционална јапанска вештина доскора је била резервисана само за мушкарце, али недавно су и даме почеле да тренирају.

Занимљиво је да је традиционално сумо била мушка вештина где је женама било забрањено чак и да гледају борбе.

Забрана је дигнута тек у другој половини 19. века, а даме су веома брзо постале ватрене навијачице у борбама.

Ипак, мало је познато да је и у то старо време постојала женска верзија ове вештине, тачније борбе у којима су учествовали женски борци.

Родно место женског сумо рвања (које је названо оназумо) јесте јапанска Осака, а прве борбе забележене су почетком 18. века. Нажалост, ове борбе су се најчешће одигравале у тадашњим борделима.

Осим мечева између жена, често су организоване и борбе у којима су се жене бориле против слепих мушкараца.

Ове борбе можда само на први поглед изгледају неозбиљно, али до средине 18. века женске сумо рвачице били су добро утренирани борци.

У то време, женски сумо постаје све популарнији у Токију, али га после неког времена власти забрањују, прогласивши га неморалним.

Међутим, и поред забране, мечеви женског сумо рвања организовани су широм Јапана. Ипак, женама је тај спорт потпуно забрањен 1926. године.

Сматрало се да је сумо за мушкарце часна вештина и надметање, док је женски сумо служио само као забава за мушкарце, често повезиван са борделима и проституисањем.

Ни у тим моментима женски сумо није тотално замро, већ се повукао у илегалу. Највећи пробој тог спорта у женској конкуренцији представљала је одлука Олимпијског комитета из 1994. године да ће убудуће за олимпијска надметања моћи да конкуришу само они спортови који имају и мушку и женску конкуренцију.

После тога је уследила једна од најрадикалнијих промена у сумо рвању, који је претендовао да још 2008. године уђе у породицу олимпијских спортова. Сумо је и званично постао отворен за жене.

Женска сумо федерација основана је 1996. године у Јапану, када су почели да се одржавају и први турнири. Занимљиво је да су Јапанке биле најмање заинтересоване да се баве тим спортом.

Та традиционално мушка вештина веома брзо је пустила корене и код лепшег пола, а број девојака који се бавио сумо рвањем растао је из дана у дан. Организована су чак европска и светска првенства која су привлачила све већи број гледалаца.

У данашње време, женски сумо ушао је и у велики број средњих школа, а све више америчких и аутралијских колеџа додељује спортске стипендије дамама које се баве тим спортом.

Ипак, женски сумо најбоље је прихваћен у источној Европи. Такмичарке из овог дела старог континента освојиле су скоро све трофеје у четири дивизије, док је само једна јапанска такмичарка успела да се пробије до врха.

Сумо је организовањем и женске федерације испунио скоро све услове да постане олимпијски спорт, али изгледа да је још далеко од појављивања на Олимпијади. Чини се да ће најбоља шанса да постане део олимпијске породице сумо имати уколико Јапан 2020. године добије организацију такмичења. Уколико до тога дође, тај спорт мораће да захвали дамама.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво